Hlavní obsah

Český reportér byl šokován podmínkami zadržených v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Reportér České televize Petr Zavadil uvedl ve čtvrtek podrobnosti o svém zadržení izraelskými vojáky, když byl na lodi dopravující zásoby do pásma Gazy. Podle něj bylo ještě horší než samotný zásah izraelského komanda to, že zadrženým upírali základní práva. Řekl to v Istanbulu, kam ho letecky dopravili s dalšími zadrženými, mezi nimiž byli i další dva Češi.

Článek

Mnohem horší než zážitky z vězení a z akce izraelského komanda "pro mne bylo to, že nám byla odepřena veškerá základní práva", řekl před odjezdem do ČR.

"Když jsme vstoupili na břeh, předali nám papír v češtině o našich právech, mezi nimiž bylo právo na telefon s osobou blízkou, právníkem a zastupitelstvím. To nám bylo ale odepíráno po celou dobu, konzulární pracovník nakonec dorazil, ale nezavolali jsme mu my, ale sami Izraelci," řekl Zavadil.

Ve věznici Izraelci všem odebrali otisky prstů, vyfotografovali je, udělali osobní prohlídku a vzali jim pasy. Zavadil své doklady nemohl nalézt ani v Istanbulu, kam měly být věci aktivistů dopraveny v letadlech. Přišel o vše a domů míří jenom v šatech, které měl na sobě v době zásahu.

Zadrženým dali k podpisu deportační listiny, které ale Češi až na kameramana Jana Línka nejprve odmítli podepsat. Z textu vyplývalo, že spáchali kriminální čin. Línek se vrátil do ČR v úterý. Kdo nepodepsal, byl odvezen do věznice v Beerševě. Češi na radu právníků podepsali, avšak připojili poznámku v angličtině, že proti deportaci protestují.

Tentýž text podepisovali ve středu všichni deportovaní, tedy i posádky lodí a humanitární pracovníci. Zda z toho vyplývá, že jim zákaz vstupu na území Izraele nebude v budoucnu uložen, musí podle Zavadila ověřit právníci. V rozhodnutí o deportaci podepisovaném na letišti u Tel Avivu už nebyla zmínka o zákazu vstupu na izraelské území, jak tomu bylo v původním textu.

Zásah Izraele byl sporný

Zavadil se domnívá, že Izraelci při zásahu proti flotile nejednali podle práva. "Podle našeho názoru se to celé stalo v mezinárodních vodách, bylo to tudíž protiprávní," soudí Zavadil, který nebyl na lodi, kde se střílelo, ale na menším řeckém plavidle, které vyrazilo z Atén.

Český reportér neví nic o tureckých organizátorech lodního konvoje, kteří jsou dle Izraele napojeni na teroristy. Novináře prý oslovili organizátoři z Bruselu. Na lodi, kde byli Češi, se nacházeli hlavně občané zemí EU a USA.

Flotila měla upoutat pozornost veřejnosti, čemuž odpovídalo vybavení největší lodi Mavi Marmara. Bylo na ní tiskové středisko a novináři měli k dispozici internet a televizní signál.

Ve flotile bylo celkem šest plavidel, která se pokusila prolomit izraelskou blokádu pásma Gazy a přivézt tam humanitární potřeby. Izraelci argumentující tím, že po moři by do Gazy mohly být dopravovány zbraně, je zastavili v pondělí v mezinárodních vodách. Při jejich zákroku zahynulo devět lidí z lodi Mavi Marmara.

Reklama

Výběr článků

Načítám