Hlavní obsah

Bush se i nadále obává "islamistických fašistů"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Výrok o islámských fašistech, který pronesl prezident George W. Bush v první reakci na zmaření pokusu o teroristický útok na americká letadla v Británii, vyvolal přímo v USA řadu odmítavých reakcí. Bush v sobotu dodal, že nebezpečí teroristických útoků na letadla není zažehnáno.

Článek

"Na fašismu není nic islámského," prohlásila Edina Lekovicová, mluvčí Muslimské rady pro veřejné záležitosti v Los Angeles. "Bylo by mnohem přesnější, pokud by (Bush) spojil situaci se skupinou lidí než s celou vírou, třeba s radikálními muslimskými fašisty," dodala.

Prezident ve svém čtvrtečním prohlášení řekl: "Nedávná zatčení, o nichž se naši občané nyní dozvídají, jsou naléhavou připomínkou, že tato země je ve válce s islámskými fašisty, kteří použijí jakékoli prostředky, aby zabili ty z nás, kdo milujeme svobodu, aby naší zemi uškodili."

"Nemyslím, že mu poradci dobře radí," soudí Muzammil Siddiqi, ředitel Islámské společnosti  v kalifornském Orange. "Prezident by měl být v těchto věcech velmi opatrný, aby lidé špatně nechápali kteroukoli víru," zdůraznil.

Člen vedení Rady americko-islámských vztahů ve Washingtonu Parvíz Ahmed v dopise Bushovi napsal, že používání špatně definovaných a emotivních výrazů, "škodí pověsti a zájmům USA po celém světě, zejména pak v islámském světě". K nesprávným výrazům jako islámští fašisté, militantní džihádisté a totalitní islámská říše podle něj ovšem patří i termín islámský radikalismus.

Bush se obává dalších útoků teroristů

Bush v sobotu prohlásil, že hrozba teroristických útoků na letadla tekutými výbušninami možná dosud nepominula. Ve svém pravidelném víkendovém projevu v rádiu rovněž popřel obvinění demokratů, že se jeho republikáni pokoušejí vytěžit ze současné krize kolem plánovaných atentátů zisk v nadcházejících klíčových volbách do Kongresu.

"Domníváme se, že zatýkání v tomto týdnu vážně tuto hrozbu narušilo. Nemůžeme se být ale jistí, že tato hrozba byla odstraněna," řekl Bush podle agentury Reuters ze svého ranče v texaském Crawfordu, kde tráví prázdniny.

Zmaření zamýšlených útoků na letadla směřující z Británie do USA oznámila ve čtvrtek britská policie. Atentáty prý měly být spáchány za pomoci tekutých třaskavin propašovaných na palubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám