Hlavní obsah

Britský exministr může čelit stíhání kvůli vydání Libyjce do rukou Kaddáfího

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velitel libyjské armády Abdal Hakim Balhadž chce nechat stíhat bývalého britského ministra zahraničí Jacka Strawa, pokud se ukáže, že před lety písemně schválil jeho předání do rukou libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Podle listu Sunday Times to Straw udělal. V úterý už Balhadžovi právníci připravili dokumenty vyzývající Strawa, aby se vyjádřil. Rozšířil by se tak počet stíhaných v případu vydání.

Článek

Balhadž byl vůdcem Libyjské islámské bojové skupiny, jež byla podezřelá, že má blízko k Al-Káidě. Když cestoval se svou ženou do Británie, kde chtěl požádat o azyl, zadrželi ho v Bangkoku agenti americké tajné služby CIA. Ti ho předali do Kaddáfího rukou. Když se Kaddáfí zřekl zbraní hromadného ničení, západní země s ním začaly spolupracovat.

Letoun, ve kterém ho přepravovali, zřejmě doplňoval palivo na základně Diego Garcia v Indickém oceánu, který patří Britům. Balhadž tvrdí, že byl na základně i potom v Libyi mučen.

BBC už dříve uvedla, že předání schválila britská vláda, ale nebylo jasné, na jaké úrovni. Balhadžovi právníci už dodali podklady britskému Nejvyššímu soudu, aby hnal k zodpovědnosti britskou vládu, bezpečnostní síly země i šéfa tajné služby MI6 Marka Allena. Z jednání právníků plyne, že zřejmě chtějí soudit i Strawa, pod kterého MI6 spadala.

Straw popírá souhlas s vydáním

Straw popírá, že by souhlasil s předáním. Loni dokonce řekl, že labouristická vláda byla proti nezákonným vydáváním i proti mučení. Doplnil ale, že nikdy nemohl mít podrobné informace o všech případech.

Zodpovědnost tehdejšího šéfa MI6 je takřka jistá, protože Mark Allen gratuloval libyjským bezpečnostním silám k úspěšnému převzetí Balhadže. MI6 jej i jeho skupinu považovala nebezpečné.

Balhadž uvádí, že nechce odškodné, ale přeje si, aby se v budoucnosti s vydáváním ve sporných případech přestalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám