Hlavní obsah

Bratr Usámy bin Ládina chce stavět most přes Rudé moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Dubajská společnost Middle East Development, v níž má většinu nevlastní bratr Usámy bin Ládina Tárik, chce příští rok začít stavět most přes Rudé moře. Firma chce do stavby a rozvojových projektů investovat 200 miliard dolarů, což je asi 3,2 biliónu korun.

Článek

Most by měl spojit města ve státech Džibuti a Jemen. Bude dlouhý 28,5 kilometru.

"Rodina Ládinů je původem z Jemenu (...) chtějí tak bojovat proti nezaměstnanosti a také spojit země na arabském poloostrově s muslimskou Afrikou," řekl technický ředitel společnosti Issam Halabi.

Po mostě podle něj budou moci jezdit auta a vlaky. Povedou tudy také energetické sítě. Podle stavební společnosti bude most alternativou k lodní dopravě, protože obchodní firmy přestanou riskovat oloupení somálskými piráty.

Na samotnou stavbu mostu padne deset miliard dolarů. Další peníze by měly jít na stavbu komerčních center, firem, silnic a domů v okolí mostu. Projekty by měly dát práci asi miliónu lidí.

Middle East Development se nyní snaží najít partnery. Zájem projevily už firmy Bechtel a Hewlett-Packard, Ericsson a Veolia Environnement.

Reklama

Výběr článků

Načítám