Hlavní obsah

Bomba na pohřbu v Jemenu zabila čtyři lidi, dalších dvanáct utrpělo zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Při explozi během pohřbu v jemenském městě Maríb východně od Saná zahynuli nejméně čtyři lidé a dalších 12 jich utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní představitele. Kdo za útokem stojí, nebylo jasné.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Jemenský policejní transportér. Ilustrační foto

Článek

Výbuch nastal ve chvíli, kdy účastníci smutečního obřadu kondolovali rodině zesnulého. Ten byl vojenským velitelem v Maríbu a zemřel před pár dny při bojích se šíitskými povstalci.

Boje v Jemenu nabraly na intenzitě poté, co v srpnu zkrachovaly mírové rozhovory, které se konaly v Kuvajtu. Nejtvrdší střety se odehrávají okolo jemenské metropole Saná. K mnohem tragičtějšímu útoku na pohřeb došlo v sobotu, při bombardování jemenské metropole tehdy zahynulo přes 140 smutečních hostů. [celá zpráva]

Konflikt v Jemenu začal v březnu roku 2014, kdy šíitští povstalci s podporou Íránu obsadili Saná a začali zabírat další území na západě a jihu země. Loni v březnu do konfliktu vstoupila arabská koalice pod vedením Saúdské Arábie. Hájí zájmy jemenské vlády, která se na určitý čas uchýlila do exilu v Rijádu a loni se vrátila do Adenu na jihu země. Podle OSN již v bojích zahynulo přes 10 tisíc lidí, většinou civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám