Hlavní obsah

OSN: Nálet v Saná zabil přes 140 účastníků vládního pohřbu

Saná

Nálet arabské koalice vedené Saúdskou Arábií v sobotu zabil více než 140 smutečních hostí na pohřbu otce člena povstalecké šíitské vlády v jemenské metropoli Saná, uvedl představitel OSN. Předchozí bilance úřadů byla nejméně 82 mrtvých a stovky zraněných. Arabská koalice však uvedla, že žádný letecký útok na shromáždění více lidí v Saná nepodnikla.

Foto: Osamah Abdulrhman, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Raketa vypálená z letadla zasáhla a zničila budovu, v níž se právě konal pohřeb otce ministra vnitra. Svědci popisovali, jak vozy záchranné služby odvážejí zraněné, a místní tisková agentura Saba přinesla fotografie zohavených a zuhelnatělých těl. Mezi oběťmi je podle nejmenovaných vládních představitelů řada vojenských a bezpečnostních činitelů povstalecké vlády.

Zdroje z protišíitské koalice agentuře Reuters řekly, že koaliční letouny v sobotním útoku na Saná žádnou roli nehrály. "Žádná taková operace na tento cíl se rozhodně neuskutečnila," citoval jeden ze zdrojů vyjádření velitelství koaličního letectva. "Koalice o těchto zprávách ví a je si jistá, že je nutné uvažovat o jiných zdrojích útoku," dodal zdroj. Koalice později vydala komuniké, v němž potvrzuje, že útok na pohřeb v Saná neprovedla.

Konflikt v Jemenu začal v březnu roku 2014, kdy šíitští povstalci s podporou Íránu obsadili metropoli Saná a začali zabírat další území na západě a jihu země. Loni v březnu do konfliktu vstoupila arabská koalice pod vedením Saúdské Arábie. Hájí zájmy jemenské vlády, která se na určitý čas uchýlila do exilu v Rijádu a loni se vrátila do Adenu na jihu země. Podle OSN již v bojích zahynulo přes 10 000 lidí, většinou civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám