Hlavní obsah

Blinken se setkal se Sísím, chce udržet příměří mezi Izraelem a Gazou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Ammán

USA mají v Egyptu skutečného partnera v úsilí zklidnit násilí v Pásmu Gazy. Po jednáních v Káhiře to dnes řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken, který se setkal s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a dalšími představiteli této severoafrické země. Zamířil tam po setkání s izraelskými a palestinskými lídry v Jeruzalémě a Ramalláhu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na setkání s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím

Článek

Cílem jeho současné návštěvy Blízkého východu je podpořit příměří, které ukončilo jedenáct dní intenzivních bojů mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás, jež ovládá Pásmo Gazy. Z Egypta šéf americké diplomacie odcestoval do Jordánska a setkal se s králem Abdalláhem II.

Egypt dlouhodobě udržuje vztahy s oběma stranami izraelsko-palestinského konfliktu a ve spolupráci s USA sehrál klíčovou roli ve zprostředkování nynějšího příměří.

Biden považuje vznik dvou státu za jediné řešení konfliktu na Blízkém východě

Amerika

„Máme v Egyptu skutečného a úspěšného partnera ve snaze zklidnit násilí a relativně rychle je ukončit. Můžeme teď společně vytvořit něco pozitivního," řekl Blinken po dvouhodinovém jednání v prezidentském paláci.

„Myslím, že sdílíme názor, že si Izraelci i Palestinci zaslouží žít v bezpečí a mít příležitost žít svobodně, důstojně a mít tytéž příležitosti," prohlásil Blinken před odletem do Jordánska. Kromě Sísího s americkým ministrem jednali i ministr zahraničí Samí Šukrí a šéf zpravodajských služeb Abbás Kámil.

Sísí Blinkenovi řekl, že nedávné boje jsou důkazem toho, že je třeba obnovit přímá jednání mezi Izraelem a Palestinci se zapojením USA. Navrhl také jednat o navrácení zadržovaných Izraelců v Pásmu Gazy a obnově Pásma Gazy.

Katar pomůže s obnovou

Katar ve středu ohlásil, že na obnovu poskytne 500 milionů dolarů (deset miliard korun). Tamní emír Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání slíbil, že bude jeho země Palestince podporovat, aby dosáhli "trvalého řešení své situace v podobě získání nezávislého státu". Stejnou částku jako Katar na obnovu Pásma už dříve ohlásil Egypt. USA přislíbily jako okamžitou pomoc přes 37 milionů dolarů a později chtějí dát 75 milionů dolarů na rozvojové programy. Blinken zdůraznil, že USA chtějí zajistit, aby z peněz na humanitární účely neprofitoval Hamás, který Spojené státy považují za teroristickou organizaci.

Na jeruzalémské Chrámové hoře se znovu střetli Palestinci s izraelskou policií

Blízký a Střední východ

Jordánský král Abdalláh II. uvítal záměr USA obnovit v Jeruzalémě konzulát, který v minulosti sloužil pro palestinskou agendu a jejž zrušila minulá americká administrativa v roce 2019. Blinken ale neudal žádný termín obnovy úřadu. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan řekl, že je Izrael proti otevření konzulátu na svém svrchovaném území.

Jednání s Netanjahuem

V úterý Blinken hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a zamířil také do Ramalláhu, kde se setkal s předsedou palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Šéf americké diplomacie řekl, že USA plně podporují právo Izraele na sebeobranu.

Vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár dnes řekl, že skupina vítá arabské a mezinárodní snahy o rekonstrukci Pásma Gazy. "Ulehčíme a usnadníme úkol všem a zajistíme, aby proces byl transparentní a spravedlivý," řekl Sinvár na tiskové konferenci. Dodal, že zajistí, aby Hamás a jeho ozbrojené křídlo nedostaly nic z těchto peněz.

„Pro Hamás a Kasám (ozbrojené křídlo skupiny) máme uspokojivé zdroje financí. Hlavní část z nich pochází z Íránu a část z darů od Arabů, muslimů a liberálů z celého světa, kteří jsou nakloněni našemu lidu a jeho právům," dodal. Podle agentury AP nicméně Sinvár Blinkena obvinil, že se snaží posílit palestinskou autonomii na Západním břehu Jordánu na úkor Hamásu.

Arabští výtržníci v Izraeli zabili Žida. Jeho ledvina pak zachránila Arabku

Blízký a Střední východ

Egypt má s Pásmem Gazy hranici a udržuje bezpečnostní kontakty s Hamásem. Během bojů otevřel přechod s Gazou, aby poskytl zdravotnickou pomoc a umožnil evakuaci zraněných. Poté, co minulý pátek vstoupil klid zbraní v platnost, vyslala Káhira do Pásma Gazy a Izraele bezpečnostní delegaci, aby příměří monitorovala.

Návštěvou Jordánska Blinken svou blízkovýchodní cestu ukončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám