Hlavní obsah

Bezpečnostní akce v Iráku násilnosti nezastavily, další mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Navzdory současné rozsáhlé bezpečnostní operaci jsou z Iráku hlášeny stále další oběti násilností. V úterý bylo při dvou pumových útocích v jižním Bagdádu zabito deset lidí, téměř dvě desítky dalších byly zraněny. Na sever od metropole explodovala u restaurace cisterna s plynným chlorem. Nejméně šest lidí přišlo o život, přes sto dalších bylo zraněno nebo se nadýchalo jedovatých výparů.

Článek

Vyšetřovatelé se kloní k názoru, že výbuch cisterny nebyl náhodný, nýbrž že šlo o teroristický útok.

Cisterna s plynným chlorem vybuchla v Tadži asi 20 kilometrů severně od Bagdádu. Výbuch nastal na odpočívadle hlavní silnice z Bagádu do Mosulu, poblíž restaurace a řady obchůdků. Zabito bylo nejméně šest lidí, dalších téměř 140 utrpělo zranění. Mezi nimi je řada žen a dětí, které se přiotrávily plynem uvolněným při explozi. Plynný chlor, který je toxický a může podráždit dýchací cesty, je používán k čištění vody.

Policie prověřuje, zda šlo o nehodu, přiklání se ale k verzi teroristického útoku. Obdržela totiž od zpravodajských služeb informaci, podle níž zahraniční sebevražední atentátníci údajně přivezli do Bagdádu z oblasti Ramádí - povstalecké sunnitské bašty na západě Iráku - čtyři cisterny tohoto typu s cílem použít je při atentátech. Cisterna vybuchlá u Tadži by podle policie mohla být jednou z nich.

Chlapci stojí před troskami auta roztrhaného explozí ve městě Tadži. Foto: ČTK/AP

Dvě nálože nastražené v autech vybuchly v jižní oblasti Bagdádu. Jedno auto bylo zaparkováno nedaleko čerpací stanice ve čtvrti Saidíja, jeho výbuch zabil pět lidí a 11 zranil. Druhá bomba vybuchla ve čtvrti Daura na tržišti se zeleninou. Zabito bylo rovněž pět lidí, sedm zraněno.

V téže čtvrti pak bezpečnostní síly zmařily další chystaný útok, když řízeně odpálily bombu v autě zaparkovaném poblíž policejního kontrolního stanoviště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám