Hlavní obsah

Bagdádí: Nálety spojenců nejsou úspěšné, bude nutný pozemní boj

Aktualizováno

Vůdce organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí, o kterém se spekulovalo, že je zraněný nebo mrtvý, se objevil na zvukové nahrávce. Na záznamu, který trvá 17 minut, prohlásil, že nálety vedené USA proti jeho hnutí jsou neúspěšné. Spojenci podle něj budou nuceni přistoupit k pozemním bojům.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abú Bakr Bagdádí

Článek

Zda na záznamu opravdu mluv Bagdádí, není ověřeno, BBC ale uvedla, že zpravodajové považují nahrávku za autentickou. Nahrál ji pravděpodobně proto, aby popřel spekulace o své smrti či zranění.

Bagdádí také říká, že boj IS neskončí, dokud nepadne poslední voják.

Islámský radikál tvrdí, že se takzvaný chalífát, který IS na dobytých územích vyhlásil v červnu, v arabském světě dál rozšiřuje. Podřídily se mu prý islamistické skupiny například v Jemenu, Egyptě, Libyi i Alžírsku.

Bagdádí zároveň vyzval své stoupence, aby vedli svatou válku po celé zeměkouli. Podle něj mají všude svrhnout diktátory, zejména v Saúdské Arábii, která sunnitskému IS původně finančně pomáhala, ale pak se postavila proti němu na straně USA.

"Ujišťujeme vás, muslimové, že váš stát je v pořádku," prohlásil vůdce IS. "Bůh nám přikázal bojovat. Z tohoto důvodu vojáci islámského státu bojují... a nikdy boj neopustí, i kdyby zůstal jen jeden voják. Nikdy boj neopustí, protože odmítají ponížení," dodal.

Pochod bojovníků do Říma

"Jeho (IS) pochod se nezastaví a jeho expanze bude dál pokračovat, dá-li Bůh," pokračoval podle agentury AFP Bagdádí. "Pochod svatých bojovníků bude pokračovat, dokud nedorazí do Říma. A brzy Židé a křižáci budou nuceni sestoupit na zemi a poslat své pozemní jednotky na smrt a zničení," dodal také Bagdádí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Spojenecké nálety u Kobani pokračujíVideo: Reuters

Před čtyřmi dny oznámila stanice Al-Arabíja s odvoláním na kmeny v severním Iráku, že Bagdádí byl při pátečním náletu na kolonu islamistů vážně zraněn.

Americký Pentagon, ani irácké vedení to ale nepotvrdily.

Reklama

Výběr článků

Načítám