Hlavní obsah

Asad je schopen nasadit chemické zbraně, tvrdí jeho bývalý velvyslanec

Novinky, rei

Syrský prezident Bašár Asad nebude váhat použít chemické zbraně, bude-li zatlačen do kouta. V rozhovoru pro britskou stanici BBC to řekl Asadův bývalý velvyslanec v Iráku Naváf Fáris, který zběhl. Uvedl, že existují nepotvrzené zprávy o tom, že armáda už chemické zbraně použila.

Foto: Reuters

Naváf Fáris

Článek

„Nejen mně, ale ani žádnému jinému Syřanovi se nezdá, že se Bašár Asad kvůli politickým intervencím vzdá moci. Bude svržen jedině silou,“ prohlásil Farís s tím, že diplomatická iniciativa OSN nezabírá. „Uběhlo několik měsíců a režim neuplatnil jediný bod mírového plánu Kofiho Annana,“ poznamenal.

Fáris přirovnal Asada k osamělému vlkovi zahnanému do koutka. V takové situaci nevyloučil nasazení chemických zbraní. „Existují informace, samozřejmě nepotvrzené, že chemické zbraně byly částečně použity ve městě Homs,“ dodal.

Foto: ČTK/AP

Naváf Fáris (vlevo) s prezidentem Bašárem Asadem (vpravo) na snímku ze září 2008

Fáris je nejprominentnějším syrským přeběhlíkem. Ve vládnoucí straně Baas a bezpečnostním aparátu zastával vysoké funkce a byl guvernérem několika provincií. Na stranu opozice se přidal minulý týden. Podle televize Al-Džazíra tak po něm učinil i šéf syrského chemického zbrojního programu generálmajor Adnan Sillu.

Boje v Sýrii trvají od loňského března. Podle Asada se vláda brání teroristům podněcovanými zahraničím. Fáris uvedl, že za mnohými incidenty ale stojí Asad ve spolupráci s islámskými radikály. Fáris hovořil i o Al-Káidě. Tvrdé boje už zasáhly i hlavní město Damašek, svědkové hovoří o nejsilnějším nasazení armády za 16 měsíců konfliktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám