Hlavní obsah

Arménský Boeing 737 skončil v Íránu. Prý ho vrátí

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

V Íránu skončil starší Boeing 737-300 aerolinek Fly Armenia poté, co odletěl z Tallinnu, kde byl uložen zbavený nátěru. V Íránu byl prý nucen přistát pro poruchu. Podivná cesta vyvolává obavy, zda nešlo o pokus obejít sankce uvalené na Írán.

Foto: Fly Armenia

Boieng 737 aerolinek Fly Armenia

Článek

Cesta stroje byla skutečně podivná. Z Tallinnu, odkud odstartoval 19. února dopoledne, zamířil na Ukrajinu do Hostomelu. Tu však přeletěl a pokračoval až do bulharské Varny, uvedl server Simple Flying. Už to je zvláštní, protože od loňského 9. prosince nesmí do EU létat žádná letadla arménských aerolinek. Cestu se podařilo vystopovat na základě odpovídače stroje.

Druhý den zmíněný boeing opustil Bulharsko, odkud měl letět do Spojených arabských emirátů, kde měla být provedena údržba. Přeletěl Turecko a vstoupil do íránského vzdušného prostoru. Do Emirátů už nedoletěl. Přistál na teheránském letišti Mehrabád.

Žádný únos, ale porucha

Arménie poté popřela spekulace o možném únosu, o kterém Jerevan informoval úřad pro civilní letectví ve Spojených arabských emirátech. Údajně byl odpovídač, který byl po část letu z Varny nad Tureckem vypnutý, na chvíli v módu únosu. A v Emirátech na letadlo čekali. O případu u nás informoval server pilotinfo.

V Kazachstánu se zřítilo dopravní letadlo

Svět

Bývalý arménský vládní úředník Hakob Čagarjan řekl agentuře ArmenPress: „Letadlo odstartovalo z estonského Tallinnu a podle letového plánu mělo přistát v Jerevanu. Místo toho bylo během letu učiněno rozhodnutí letět do Emirátů na technickou údržbu. A kvůli technickým problémům přistálo v Teheránu.“

Skrytý prodej? 

Arménský úřad pro civilní letectví však ještě na začátku března nebyl schopen podat informace o dalším osudu letounu, takže arménský expert na americkou zahraniční politiku Suren Sargsjan zveřejnil na svém facebookovém profilu podle serveru PanArmanian.net podezření, že stroj byl prodán navzdory sankcím do Íránu.

Americká ambasáda v Jerevanu se dokonce obrátila na arménskou vládu s dotazem, jaký je osud letadla a dala najevo obavy, zda nejde o pokus obejít sankce uvalené na Írán. Podezření podpořily zprávy íránských médií, že íránská společnost Caspian Airlines brzo rozšíří svou flotilu o nové letadla.

Letadlo se po šesti hodinách cesty vrátilo na letiště kvůli srážce s ptákem

Cestování

Spekulace o prodeji padly 3. března, kdy Arménie oznámila, že se její úřad pro civilní letectví dohodl s íránským na návratu zmíněného boeingu 737. Arménský úřad oznámil, že došlo k předběžné dohodě o návratu stroje.

Arménský vicepremiér Tigran Avinjan řekl arménskému veřejnoprávnímu rozhlasu: „Podle obou pilotů a íránského leteckého úřadu bylo přistání způsobeno technickými problémy. Podle předběžných informací byly potíže s palivem.“ Dodal, že stroj se může vrátit hned, ale Íránci uvedli, že boeing je stále neschopný letu a íránští specialisté potřebují více času, aby se rozhodli, zda může letět bezpečně do Jerevanu.

Měsíc po bojích o Náhorní Karabach. Rána je stále otevřená

Evropa

Mluvčí Fly Armenia Arsen Hajtajan potvrdil úsilí Jerevanu dostat letadlo do země, ale nevysvětlil, proč skončilo v Íránu, kde zatím 22 let starý Boeing 737 stále zůstává.

Podezření o pokus obejít sankce umocňuje fakt, že Fly Armenia založené v roce 2019 měly jen tento jediný letoun.

Případ vyšetřuje arménská Národní bezpečnostní služba, která ale nevznesla žádné obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám