Hlavní obsah

Americký torpédoborec troubil na ruskou loď, aby se nesrazily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Americký torpédoborec USS Farragut hlídkující v Arabském moři musel ve čtvrtek troubit na ruskou loď, která se k němu přiblížila až na 60 metrů. Ruská průzkumná a špionážní loď Ivan Churs nakonec po výzvách uhnula, uvedlo americké námořnictvo. Podle Moskvy ale problémy způsobil americký torpédoborec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská loď se přiblížila k americkému torpédoborci USS FarragutVideo: AP

 
Článek

„Ve čtvrtek 9. ledna při rutinní operaci na severu Arabského moře se k USS Farragutu agresivně přiblížila loď ruského námořnictva.,“ uvedla 5. flotila, která má na starosti americké námořní operace na Blízkém východě.

„Farragut pětkrát krátce zatroubil, což je mezinárodní námořní signál pro nebezpečí srážky, a požádal ruskou loď, aby změnila kurz v souladu s mezinárodními zákony plavby,“ dodala 5. flotila, „ruská loď napřed odmítla, ale nakonec kurz změnila, takže se vzdálenost mezi plavidly opět zvětšila.“

„Prudké přiblížení lodě zvýšilo riziko srážky, americké námořnictvo je však vycvičeno zasáhnout profesionálním způsobem,” stojí dále v prohlášení.

Ruské vyjádření

Ruské ministerstvo obrany americké tvrzení odmítlo: „Opakované prohlášení představitelů 5. flotily amerického námořnictva o nebezpečném přiblížení ruské lodi a torpédoborce USS Farragut s Arabském moři neodpovídá skutečnosti.“

Podle něj se neprofesionálně chovala posádka amerického torpédoborce, která ”záměrné porušila mezinárodní námořní normy”.

„Byl to torpédoborec amerického námořnictva, který byl nalevo od kurzu ruské válečné lodi, která plula vepředu a provedla manévr při kterém změnila kurz,” uvedlo ruské ministerstvo obrany, podle něhož naopak ruská loď zabránila kolizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám