Hlavní obsah

Al-Kajda obvinila televizi Al-Džazíra z cenzurování bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Přívrženci teroristické organizace Al-Káida nařkli katarskou televizi Al-Džazíra, že při nedávném zveřejnění dalšího ze zvukových nahrávek ideového vůdce teroristů Usámy bin Ládina prostříhala jeho poselství tak, aby vyzněla jako výrazná kritika chyb iráckých povstalců.

Článek

Uživatelé islamistického militantního webového fóra zaslali televizi tisíce rozzlobených a výhružných mailů, v níž Al-Džazíru napadají, že poselství zkreslila, informovala agentura AP.

Analytici však tuto reakci přičítají překvapení militantních islamistů z bin Ládinových slov a jejich zděšení z hlubokých rozporů mezi Al-Kajdou v Iráku a ostatními iráckými protivládními skupinami, které se takto odhalily ve vší nahotě.

"To není o Al-Džazíře, to je o jejich šoku z bin Ládina," charakterizoval situaci jistý egyptský odborník na militantní islamistické skupiny. "Poprvé totiž bin Ládin, považovaný za duchovního vůdce Al-Kajdy dávajícího rady, se stal vůči této organizaci kritický a vytkl jí chyby. To je neobvyklé," dodal.

"Bože, ztrestej Al-Džazíru," píše se v jednom internetovém mailu. Jeho autor pak obviňuje televizní stanici, považovanou běžně za panarabskou, že "kolaboruje s křižáky", jak jsou označovány spojenecké síly v Iráku. Také mediální středisko Al-Fadžr, které obvykle umísťuje nahrávky Al-Káidy na web, obvinilo Al-Džazíru z falšování faktů.

Moucha na odpadcích

"Ředitelé Al-Džazíry si hanebně zvolili podporu křižáků, obránců pokrytectví, zločinců a zrádců Iráku," píše středisko ve svém prohlášení. Jiný uživatel internetu dokonce složil proti Al-Džazíře pětislokový rýmovaný kuplet, v němž televizi přirovnává k ubohé mouše na odpadcích.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

"Tvůj den přijde, ty špíno. Dokud budeme žít, nebudeš v bezpečí, Al-Džazíro," hrozí závěr básně. Násilím však hrozila jen menšina z několika tisíc mailů. Většina požadovala, aby televize zveřejnila na webu kompletní bin Ládinovu nahrávku, aby se ozřejmilo jeho skutečné poselství. Šéfredaktor televize se odmítl k vlně kritiky jakkoli vyjadřovat, důrazně ale popřel, že by záznam byl nějak pozměňován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám