Hlavní obsah

Ahmadínežád překvapil, do vlády islámského Íránu nominuje tři ženy

– Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád do své nové vlády vůbec poprvé nominuje tři ženy. O svém bezprecedentním rozhodnutí Ahmadínežád informoval v neděli ve státní televizi. Funkci ve vládním kabinetu konzervativní islámské republiky od jejího vzniku koncem 70. let dosud žádná žena nezastávala.

Článek

Ministryní zdravotnictví by se měla stát 50letá gynekoložka Marzíja Vahídová Dastgerdiová a postu šéfky rezortu sociální péče by se měla ujmout 43letá právnička Fáteme Adžorluová. O tom, jakou vládní funkci svěří třetí ženě, se Ahmadínežád nezmínil.

V íránské vládě naposledy působila žena v letech 1968 až 1977. V roce 1979 byla Farrochrú Parsajová po islámské revoluci, při níž se moci ujali konzervativní islámští klerikové, popravena kvůli údajné korupci.

Odvrací pozornost od problematických voleb

Jmenováním žen do své nové vlády se podle agentury AP Ahmadínežád zřejmě snaží získat podporu Íránek v situaci, kdy opozice tvrdí, že jeho nedávné zvolení na druhý prezidentský mandát bylo zmanipulované. Nicméně obě kandidátky jsou zastánkyněmi konzervativního proudu, reformisté s jejich výběrem tedy pravděpodobně spokojení nebudou.

Írán podle Ahmadínežáda nedávnými volbami "vstoupil do nové éry, zcela se změnily podmínky a také obsazení vlády se výrazně změní".

Ministry nemá prezident v parlamentu jisté

Ahmadínežád získal druhý prezidentský mandát ve sporných červnových volbách. Začátkem tohoto měsíce složil přísahu a nejpozději do středy musí parlamentu představit kandidáty na jednotlivé ministerské posty. Poslanci musí každého ministra v jeho funkci schválit. Není jisté, zda to tak učiní u všech kandidátů navržených Ahmadínežádem, protože některým zákonodárcům se nelíbí, že s nimi svůj výběr nekonzultoval.

Ke zprávám, že dosavadní vyjednávač o íránském jaderném programu Saíd Džalílí se má stát novým ministrem zahraničí, se prezident nevyjádřil. Šéfem íránské diplomacie je nyní Manúčehr Mottakí.

Ministrem spravedlnosti se má stát Sádek Larídžání, bratr předsedy parlamentu. Měl by kromě jiného na starosti soudní procesy se zatčenými účastníky protestů, jež vypukly po prezidentských volbách. Dnes před soudem stanulo 25 zadržených, v uplynulých dnech se takové procesy konaly již dva.

Staronový íránský prezident dnes znovu kritizoval Spojené státy a Evropskou unii kvůli jejich postoji po volbách. "Jasně se vměšovaly do vnitřních záležitostí Íránu a byly tak naivní, že věřily, že náš systém zvrátí," prohlásil Ahmadínežád. EU ani USA zatím jeho znovuzvolení neuznaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám