Hlavní obsah

Ahmadínežád potvrdil ochotu mluvit s USA, má ale podmínku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád potvrdil ochotu zahájit dialog se Spojenými státy. Podmínkou však musí být vzájemný respekt, řekl v úterý v Teheránu před slavnostním shromážděním u příležitosti 30. výročí íránské revoluce.

Článek

"Írán je připraven vést rozhovory v poctivé atmosféře. Nová americká administrativa oznámila, že chce změnu a vydat se cestou dialogu. Je zcela jasné, že opravdová změna musí být zásadní a nikoliv taktická. Íránský národ opravdové změny vítá a je připraven na dialog v ovzduší rovnocennosti a vzájemného respektu,“ řekl Ahmadínežád před statisíci lidí.

Írán a Spojené státy přerušily diplomatické styky po revoluci v roce 1979, kdy americké velvyslanectví 444 dní okupovaly skupiny studentů a zadržovaly pět desítek diplomatů a zaměstnanců ambasády. Napětí v posledních letech zvyšuje podezření Západu, že Írán staví jadernou bombu.

Ahmadínežádovo vyjádření následuje jen pár dní poté, co americký prezident Barack Obama navrhl Íránu konstruktivní dialog.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama slibuje Íránu "cukr a bič"

Vítěz amerických prezidentských voleb Barack Obama chce po převzetí úřadu nabídnout Íránu "cukr a bič", aby ho přiměl vzdát se jeho sporného jaderného...

Výběr článků

Načítám