Hlavní obsah

Ahmadínežád dá do aukce své auto, aby přispěl na byty

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dal do aukce svůj 33 let starý peugeot. Informovala o tom agentura AP. Podle ní jde o součást Ahmadínežádovy snahy získat nové příznivce mezi mladými lidmi a naplnit slib z předvolební kampaně o tom, že všem chudým Íráncům zajistí střechu nad hlavou.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Ahmadínežád používal bílý Peugeot 504 v době, kdy byl teheránským starostou. Od roku 2005, kdy se stal prezidentem, v něm byl viděn zřídka.

Jeho automobil z roku 1977 by měl být ke koupi v únoru na aukci ve městě Ábádánu. Podle íránských tržních cen by za něj případný kupec mohl dát v přepočtu 38 000 korun. Aukce bude jednou z akcí výstavy veteránů a výtěžek z ní půjde nadaci, která financuje výstavbu pro mladé.

Ahmadínežád začal plnit slibovanou ekonomickou reformu a nedávno jeho vláda zrušila část subvencí poskytovaných obyvatelstvu na potraviny a pohonné hmoty. Ceny benzinu pak narostly čtyřnásobně, u chleba jen o něco méně.

Írán se potýká s nedostatkem bytů. Má 75 miliónů obyvatel a čtvrtina z nich bydlí v pronajatých obydlích. Asi třetina rodinných výdělků padne na nájem.

Peugeot 504
Jeden z nejdéle vyráběných modelů francouzské automobilky byl v nabídce mezi lety 1968 až 1983, v licenci dokonce až do roku 2006.V roce 1969 byla pětsetčtyřka vyhlášena evropským autem roku, a to za design, zpracování, jízdní vlastnosti a silné motory.

Reklama

Výběr článků

Načítám