Hlavní obsah

Afghánští policisté by podle Bartáka mohli trénovat v Česku

– Kábul
Právo, Jan Rovenský (Kábul)

Afghánští civilní a vojenští policisté by se mohli v budoucnu cvičit v českých střediscích. Novinářům to v úterý po jednáních v metropoli Kábulu řekl ministr obrany Martin Barták.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

„Hovořili jsme o tom, zda bychom byli schopni cvičit afghánské policisty na našem území a využít naše výcvikové kapacity, a to jak vojenské, tak policejní,“řekl Barták po jednání s ministrem vnitra Muhammadem Hamífem Atmarem. „Místní policisté potřebují například naučit, jak se vede vyšetřování či administrativní úkony. Kapacity pro výcvik máme, tudíž to stojí za zásadní úvahu,“ dodal ministr.

Barták v úterý dále jednal s prezidentem Hamídem Karzáím a svým afghánským protějškem Abdulem Rahímem Vardakem, debatovalo se mimo jiné i o zvýšení české účasti v zemi.

Vláda premiéra Jana Fischera navrhuje v souladu s výzvou NATO rozšířit český kontingent v Afghánistánu o 55 vojáků – s výcvikem bezpečnostních složek má pomoci 15 vojenských policistů, dalších 40 vojáků společně se dvěma dělostřeleckými radiolokátory Artur mají pomoci s ostrahou polské základny v provincii Ghazní.

„Nasazení radaru je to nejlepší, co můžeme udělat pro ochranu obyvatelstva, nejen spojeneckých vojáků. Výrazným způsobem to omezuje civilní ztráty,“ řekl Barták.

L-159 Afghánistán zřejmě nenakoupí

Návrhem na navýšení českého angažmá se má Sněmovna zabývat příští týden, avšak vzhledem k nevoli poslanců za ČSSD nemá navýšení velkou naději projít.

Ministr obrany hovořil v úterý s Vardakem i o nákupu českých bitevníků L-159. Podle Bartáka o ně Afghánci mají enormní zájem.

"Česká technologie je nám dobře známá,“ podotkl Vardak. Na dotaz, kolik by letadel Afghánci chtěli koupit, se smíchem odvětil, že všechny. „Samozřejmě, je to ale otázka peněz,“ dodal. A právě těch se místní armádě moc nedostává, tudíž přebytečné L-159 i nadále zůstanou v českých hangárech.

Reklama

Výběr článků

Načítám