Hlavní obsah

Abbás mluvil s Obamou o samostatné Palestině

New York

Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli telefonicky seznámil Baracka Obamu se záměrem Palestiny prosadit zvýšení svého statusu v OSN na nečlenský stát. Americký prezident potvrdil odmítavý postoj USA, informovala agentura Reuters s odvoláním na palestinský oficiální zdroj.

Článek

Abbás Obamovi sdělil, že zamýšlí usilovat o zvýšení statutu Palestiny navzdory námitkám Spojených států a vysvětlil mu své rozhodnutí.

Prezident Abbás uvedl důvody a motivy palestinského rozhodnutí usilovat o status nečlenského státu, přičemž Izrael pokračuje v budování osad na palestinském území a v útocích na Palestince a jejich majetky, informoval Abbásův mluvčí. Obama zase informoval prezidenta Abbáse o odmítavém americkém stanovisku.

Palestinská správa ve středu členským zemím OSN rozeslala návrh příslušné rezoluce.

Palestina má nyní v OSN status entity, podobně jako Vatikán. Pro zvýšení statusu nepotřebuje souhlas Rady bezpečnosti OSN, ale pouze podporu většiny Valného shromáždění.

Uznání státnosti byť s přídomkem nečlenství Palestincům poskytne možnost vstoupit do některých mezinárodních institucí, v nichž pak mohou podnikat legální kroky proti Izraeli, jenž je proti zvýšení palestinského statusu.

Schválení takového kroku ve Valném shromáždění je podle agentury Reuters téměř jisté, protože většinu členů tohoto orgánu tvoří bývalé kolonie, které k Palestině cítí sympatie. Palestinští diplomaté se v této záležitosti rovněž ucházejí o přízeň evropských států.

Palestinci usilují o vytvoření vlastního státu ze západního břehu Jordánu a pásma Gazy, dnešních území okupovaných Izraelem. Hlavním městem palestinského státu má být východní Jeruzalém.

Reklama

Výběr článků

Načítám