Hlavní obsah

Blízcí obětí letecké tragédie se sjeli po roce do Smolenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smolensk
Aktualizováno

Do západoruského Smolenska, kde před rokem při letecké katastrofě zahynul polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí, se v sobotu vydali blízcí některých obětí. Doprovází je manželka nynějšího prezidenta Anna Komorowská.

Článek

Účastníci poutě vzpomínalli na své příbuzné v místě, kde se loni 10. dubna letadlo zřítilo, i u jeho vraku, který stále leží zakrytý plachtou v prostoru smolenského letiště.

"Jsme na místě, které už navždy zanechá bolestivou ránu v našich srdcích a v naší paměti," řekla Komorowská v krátkém projevu. "Osud se nedá změnit, nedá se vrátit čas, ale je možné si zachovat vzpomínky, je možné si vzájemně pomáhat," uvedla první dáma.

"Vím, že kdyby zde byl můj táta, vyzýval by nás, abychom se pokusili o více diplomacie ve vztazích mezi námi," řekl syn Stanislawa Komorowského, náměstka ministra obrany a dříve náměstka ministra zahraničí. Maciej Komorowski tak připomněl, že smolenská katastrofa se za poslední rok v Polsku stala zbraní v politickém soupeření. Rozdělené jsou dnes i rodiny obětí tohoto leteckého neštěstí.

Během čtení jmen všech 96 lidí, jež před rokem u Smolenska přišli o život, vojáci za každého z nich zapálili svíčku a rozestavěli je do tvaru kříže.

Druhým cílem Katyň

Druhým cílem poutě je nedaleká Katyň, kam měla před rokem polská delegace v čele s prezidentem Kaczyńským namířeno. Jela se poklonit památce tisíců Poláků, které tu v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie NKVD.

Nicméně na toto místo, jež je pro mnohé lidi v Polsku symbolem těžkých vztahů s Ruskem, Kaczyński a jeho spolucestující nedorazili. Jejich letadlo se zřítilo krátce před přistáním na letišti ve Smolensku.

V pondělí se ve Smolensku i v Katyni setká polský prezident Bronislaw Komorowski se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Půjde o první schůzku hlav obou států na těchto pro Poláky osudných místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám