Hlavní obsah

Blix uznal, že obnovení inspekcí v Iráku zatím není možné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/NEW YORK

Šéf zbrojních inspektorů OSN Hans Blix v úterý po konzultacích za zavřenými dveřmi v Radě bezpečnosti připustil, že obnovení inspekcí v Iráku zatím není možné kvůli bezpečnosti inspektorů. Podle agentury AFP však vyjádřil přesvědčení, že "svět a Rada bezpečnosti" budou trvat na jejich pokračování, až se situace uklidní.

Foto: Jan Pohrom

Ilustrační foto

Článek

"Možná nejsme jediní na světě, kdo je důvěryhodný, ale opravdu si myslím, že se těšíme důvěře kvůli tomu, že jsme objektivní a nezávislí," řekl Blix před zasedáním rady. Podle diplomatů v OSN schůzka měla být věnována první výměně názorů a neměla by přinést žádná rozhodnutí.

Bushova administrativa již vyslala do Iráku svůj vlastní tým, který v zemi hledá chemické a biologické zbraně. "V současné době nevidíme žádnou roli pro Dr. Blixe a jeho inspekční tým," uvedl Richard Grenell, mluvčí velvyslance USA při OSN.

"Myslím, že by pro USA bylo dobré, kdyby dostaly nezávislou expertízu. Mělo by to mnohem větši kredibilitu," uvedl Blix.

Blixova kritika USA

Blix dnes v rozhovoru pro britskou rozhlasovou stanici BBC zpochybnil zpravodajské informace USA a Británie o údajných iráckých zbraních hromadného ničení. Obvinil Spojené státy, že se snažily v závěrečné fázi před válkou s Irákem jeho tým diskreditovat, když neinformoval jeho tým o tom, že záměrně vypustil ze své zprávy zmínku o iráckém bezpilotním letadle.

Myslím, že je znepokojivé, že tolik zpravodajských informacích, na kterých se stavělo, bylo nejistých, řekl Blix v rozhovoru, jehož úryvky dnes vysílala BBC.

Zdůraznil, že by ho ani nenapadlo, že by britské nebo americké tajné služby své informace a dokumenty zfalšovaly. Ale podivil se, že nebyly s to rozeznat podvrhy, například týkající se dokumentů o dovozu neobohaceného uranu do Iráku.

Powell to nemyslí špatně, tvrdí Blix

Zdůraznil také, že nepochybuje o upřímnosti amerického ministra zahraničí Colina Powella, který v radě předkládal dokumenty a údaje, které měly přesvědčit o tom, že Irák skrývá zbraně hromadného ničení. "Když jste na vrcholu, nemůžete prověřit vše," řekl.

Co se sankcemi?

Většina členů RB OSN, včetně nejbližšího amerického spojence Británie, se domnívá, že jakékoli zbraně nalezené nyní americkými silami v Iráku, by měly být prověřeny inspektory OSN. Takový postup je podle nich nezbytný, aby mohly být zrušeny sankce proti Iráku.

Spojené státy naopak tvrdí, že sankce by měly být odvolány ihned a chtějí, aby ilegální irácké zbraně hledali a prověřovali bývalí inspektoři OSN z USA, Británie a Austrálie.

Okamžité zrušení sankcí OSN proti Iráku dnes v rámci zasedání Rady bezpečnosti OSN navrhla Francie. Oznámily to světové agentury. Francie tak podpořila postoj Spojených států - americký prezident George Bush minulý týden vyzval k rychlému zrušení sankcí proti Iráku, aby peníze za iráckou ropu mohly být použity k obnově země.

Proti tomuto návrhu se ovšem staví další ze stálých členských zemí RB OSN, Rusko, které tvrdí, že nejprve musí zbrojní inspektoři dokončit pátrání po zakázaných zbraních, a pak bude teprve možné embargo zrušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám