Hlavní obsah

Blairův mluvčí se omluvil Kellyho rodině

Novinky, Iveta Kramešová, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Veřejné omluvě v úterý neušel Tom Kelly, mluvčí britského premiéra Tonyho Blaira. Kelly totiž v pondělním vydání listu The Independent označil svého jmenovce, zbrojního experta Davida Kellyho, za pouhého fantastu, který vše jen zveličoval. Jeho nevhodný výrok přišel pouhé dva dny před pohřbem Davida Kellyho, který spáchal minulý měsíc sebevraždu.

Foto: Vernisáž výstavy „Mámo, táto, podívej“ v mostecké knihovně

Vernisáž výstavy „Mámo, táto, podívej“ v mostecké knihovně

Článek

"Bezvýhradně se omlouvám Kellyho vdově a jeho rodině, že jsem narušil jejich smutek," prohlásil mluvčí.

Kelly: slova jsou vytržena z kontextu

Své výroky prý sdělil reportérovi listu, s nímž hovořil o vyšetřování celé aféry, mimo záznam. "Velice lituji toho, že to, co jsem považoval za soukromý rozhovor s novinářem, rozpoutalo takovouto veřejnou debatu," citovala stanice BBC Toma Kellyho. "Vůbec jsem tím nenaznačoval nějakou vládní strategii, která by chtěla doktora Kellyho zesměšnit," dodal a zdůraznil, že věta byla vytržena z kontextu.

Pětačtyřicátník Tom Kelly, jeden ze dvou oficiálních mluvčí ministerského předsedy Blaira, přišel do Downing Street před dvěma lety. Dříve pracoval pro BBC v Belfastu a Londýně.

Kellyho aféra

Jméno Davida Kellyho se objevilo na veřejnosti s aférou kolem informací, že britská vláda přehnala nebezpečí iráckých zbraní, aby získala veřejnost na svou stranu pro válku proti Iráku. Odborník na bakteriologické zbraně byl údajně hlavním informátorem rozhlasové stanice BBC, která aféru rozpoutala. Spor vlády a BBC dostal vědce pod psychický tlak, kterému podlehl a sáhl si na život.

Ve středu se bude konat Kellyho pohřeb. Příští týden by se mělo naplno rozeběhnout vyšetřování okolností jeho smrti, které vede nezávislý soudce lord Hutton.

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám