Hlavní obsah

Blair: zpravodajské poznatky o útoku jsme neměli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair v pondělí v projevu k parlamentu řekl, že zpravodajské služby neměly poznatky o chystaných teroristických útocích proti Londýnu, které minulý čtvrtek připravily o život 52 lidí. V nemocnici je podle něj stále 56 osob, a proto bilance mrtvých není konečná.

Článek

Premiér zdůraznil, že teroristické údery nesrazí Británii na kolena a její obyvatelé si nenechají vzít způsob života a hodnoty, které vyznávají. Za pravděpodobné útočníky označil blíže nespecifikované "islámské extremisty" a podtrhl, že pokračuje obrovská pátrací akce, jejímž cílem je dopadnout nejen pachatele, nýbrž i ty, kteří úder naplánovali.

Aby předešel možným protimuslimským náladám, vyjádřil Blair hrdost a pýchu nad muslimským společenstvím, které žije v Británii, a připomněl jeho přínos k britské životu.

V Londýně vybuchly minulý čtvrtek tři nálože v podzemní dráze a jedna v autobuse. Podle médií šlo o nejkrvavější událost v britské metropoli od skončení druhé světové války. Exploze zastavily metro, způsobily potíže s pozemní dopravou a vnesly do provozu velkoměsta zmatek, nicméně úřady i politici tehdy vyzvali ke klidu a k rychlému návratu k běžnému životu.

V projevu k poslancům, kteří na většinu premiérových výroků souhlasně mručeli, Blair poukázal na nutnost urychleného přijetí dodatečných zákonů či novel zákonů k posílení zpravodajských služeb a policie. Pochválil přitom jejich práci a ocenil statečnost záchranářů a ambulancí na místě atentátů. Neméně obdivně se vyslovil o obyvatelích Londýna, kteří podle něho projevili po útocích "rozvážný klid, odolnost a jasného a nezlomného ducha".

Do hledání teroristů se zapojila i česká policie

Česká policie spolupracuje s britskými úřady při hledání teroristů, kteří mají na svědomí sérii útoků v centru Londýna. "Komunikace mezi policií a britskou stranou týkající se londýnských útoků probíhá, nebudeme ale samozřejmě upřesňovat, čeho se týká," řekla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

Informace o zapojení české policie do vyšetřování otiskl už v neděli britský list The Observer. Podle něj se kriminalisté účastnili na "protiteroristickém summitu" 36 policejních složek v Londýně. Česká oficiální místa ale tehdy informaci popřela.

Nejednoznačně se ke spolupráci vyjádřila česká civilní kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). "BIS s britskou stranou komunikuje a tuto komunikaci lze považovat za spolupráci," řekl její mluvčí Jan Šubert. Podle jeho slov ale žádné z informací, které si služby vyměnily, nesignalizují zvýšené bezpečnostní riziko pro Českou republiku.

Mluvčí civilní rozvědky (ÚZSI) Bohumil Šrajer řekl, že civilní rozvědka samozřejmě s britskou službu trvale spolupracuje, ale žádnou konkrétní žádost, která by se týkala útoků v Londýně, zatím neobdržela.

Ministerstvo obrany, pod které spadá třetí česká tajná služba, tedy Vojenské zpravodajství, pouze sdělilo, že stejně jako má Česká republika kontakty s Velkou Británii na všech úrovních, má je i na úrovní zpravodajských služeb.

Související články

Výběr článků

Načítám