Hlavní obsah

Blair Zapaterovi poradil, jak jednat s teroristy z ETA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Labourista Tony Blair, jenž stojí v čele britského kabinetu již od roku 1997, se aktivně podílel na zprostředkování trvalého příměří baskických separatistů z teroristické organizace ETA a španělských ústředních orgánů. Španělskému předsedovi vlády José Zapaterovi Blair vylíčil vlastní zkušenosti z mírových rozhovorů s irskými ozbrojenci z IRA. Uvedl to španělský list El Mundo.

Článek

"Blair je považován za politika, který se Zapaterem úzce spolupracoval při vypracovávání strategie, která by vedla ke sblížení stanovisek mezi zprostředkovateli a okolím šéfů ETA," napsal deník s odvoláním na "důvěryhodné zdroje z paláce Moncloa", sídla španělské vlády.

V současnosti podle El Mundo Zapatero zamýšlí vzdát Blairovi hold tím, že by britský premiér rovněž figuroval na fotografiích z případného složení zbraní baskickými separatisty, pokud mírový proces v Baskicku dospěje k tomuto kýženému závěru.

El Mundo uvádí, že také irský premiér Bertie Ahern se "aktivně podílel" na demarších přispívajících k vyhlášení příměří. Zapatero se v nejbližší době chystá do Irska, aby mu poděkoval, píše list. Poukazuje na to, že právě díky podílu obou politiků z britských ostrovů je text komuniké, kterým ETA ve středu oznámila své příměří, značně podobné tomu, jakým obdobné příměří v roce 1994 vyhlásila Irská republikánská armáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám