Hlavní obsah

Blair věnoval Bushovi kartáček na zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dostal jsem od královské rodiny Saudů malbu za miliony dolarů, od Italů starou alabastrovou sošku Alegorie vítězství za třicet tisíc dolarů (asi 900 tis. Kč), no... a od Britů toaletní potřeby za 216 liber (asi 10,8 tis. Kč). Zmíněné položky jsou na seznamu darů amerického prezidenta George W. Bush, které dostal od nástupu do funkce v lednu 2001.

Foto: Josef Zajíc

Mistrovství světa juniorek v házené 1.7-14.7.2012 Nejlepší česká hráčka prvního dne Bradáčová.

Článek

Britové svou "štědrost" omlouvají. Nechtěli prý na nejmocnějším muži světa šetřit, ale šlo o vtip. Bush totiž na jedné z první schůzek s britským premiérem Tony Blairem v žertu uvedl, že mají alespoň jednu věc společnou - "zubní pastu". Úředníci v Londýně následně nelenili a vyrazili do luxusního obchodu na nákupy. Do Washingtonu následně putovala sada toaletních potřeb, které jsou pozlacené.

Nejvíce šetří v Maroku

Nutno říci, že Britové nebyli největšími škrty. Těmi se stali Maročané, kteří Bushovi věnovali návnadu na ryby za 3 dolary (asi 90 Kč). Přes kapsu se rozhodně neplácli ani Poláci: jejich prezident Aleksander Kwasniewski věnoval první muži USA lepenou knížečku o boji s terorismem za několik dolarů.

Bílý dům uvedl, že do Washingtonu putovaly od ledna 2001 už tisíce darů. "Smutné na tom všem je, že se za předměty vydalo tolik peněz a nikdo z nich nebude mít radost - nejsou určeny k použití," uvedla k neradostnému osudu "pokladu" archivářka Knihovny Ronalda Regana v Kalifornii Jenny Sternamanová. Ze zákona si totiž Bush nemůže prakticky nic ponechat. Vše končí v muzeích a archivech.

Dary se mění

Struktura darů se mění v čase. Zatímco před zářím 2001 Bush dostával často kvalitní kožené kovbojské boty, po útocích ve Washingtonu a New Yorku to byly symboly míru. Například Japonci zaslali do Bílého domu tradiční ceremoniální meč k "zahnání zla a návratu míru na zemi", z jiných koutů světa putovaly do Washingtonu portréty Svatého Jiřího (anglicky Saint George) bojujícího s drakem.

Na seznamu je také dar od ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž věnoval Bushovi stříbrný kávový servis. Spojené arabské emiráty daly prvnímu muži USA luxusní pero s americkou vlajkou vytvořenou rubíny a diamanty v ceně zhruba 18 tisíc dolarů (asi 540 tis. Kč). Afghánský prezident Hamíd Karzáí zase deku z ovčí houně a hedvábí za 4,5 tisíce dolarů (asi 135 tis. Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám