Hlavní obsah

Blair po vypršení mandátu skončí s politikou

Novinky, The Guardian, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair (52) po skončení nynějšího mandátu zmizí z politické scény. Napsal to v pondělí deník The Guardian. List tvrdí, že Blair se nehodlá ucházet ani o žádný vysoký post v mezinárodní politice, mj. v Organizaci spojených národů nebo Evropské unii.

Článek

Deník s odkazem na zdroje blízké rodině britského předsedy vlády píše, že premiér po odchodu z funkce bude psát paměti. Chce rovněž usilovat o budování náboženské jednoty.

Spekulace potvrdili i Blairovi přátelé a spolupracovníci. Podle nich chce současný předseda vlády odchodem z Downing Street 10 - tradiční sídlo britských premiérů - odejít z politiky a vyčistit si hlavu. Jeho rozhodnutí je prý nezvratné.

Blair byl zvolen potřetí premiérem letos na jaře. Už tehdy dal najevo, že o čtvrtý mandát usilovat nebude. Během pěti let, které zbývají do dalších voleb, chce patřičně zaškolit svého nástupce. The Guardian spekuluje, že by se jím mohl stát současný ministr financí Gordon Brown. 

Viděn jako naděje pro EU

O Blairové budoucnosti se hojně v posledních měsících spekulovalo, a to nejen v Británie, ale i v Evropě. Mnozí jej navrhovali na post prezidenta EU - tuto funkci zřizovala unijní ústava. Dokument ale na jaře krátce po sobě zamítly Francie a Nizozemsko.

Mnozí v Blairovi viděli rovněž nadějného mladého a radikálního reformátora zkostnatělých unijních institucí. [celá zpráva] Racionální postoj k Bruselu ukázal již několikrát, naposledy právě v rámci diskuse o ústavě EU nebo při debatě o rozpočtu Unie.   

Anketa

Považujete případný odchod Blaira z vrcholné politiky za ztrátu pro Británii?
Ano
45,2 %
Ne
29,8 %
Je mi to jedno
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám