Hlavní obsah

Blair: Irák měl zakázané zbraně, ale chvíli potrvá je najít

ČTK, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V Iráku určitě byly zbraně hromadného ničení, jež této zemi zakazuje OSN. Z tisícovky vytipovaných míst však měli spojenci zatím možnost prohledat jen malý počet. Řekl to v pondělí britský premiér Tony Blair na tiskové konferenci v Downing Street s tím, že je potřeba čas, než se podaří plně dokázat kontakty Husajnova režimu s teroristickými skupinami.

Foto: produkce

Jana Stryková

Článek

"Není vůbec pochyb o tom, že Irák měl zbraně hromadného ničení. Nikdo o tom nepochybuje. Stále věřím, že se najdou," prohlásil Blair v Londýně. Vyjádřil přitom obavu, aby se Husajnem ukryté zbraně nedostaly do rukou teroristů.

"Myslím si, že čím více zpravodajských informací se objevuje, zvláště z Iráku a od bývalé irácké tajné služby, tím bude jasněji o vazbách mezi bývalým iráckým režimem a teroristickými organizacemi," usoudil šéf britského kabinetu.

"Lidé by měli ještě chvíli počkat, než začnou vykřikovat, že v Iráku žádné zbraně hromadného ničení nebyly," nabádal Blair a dodal, že inspektoři nepřišli do země ze dne na den. "Trvalo to šest měsíců. Nikoho tedy nyní nemůže překvapit, že nám bude nějaký čas trvat, než ukryté zbraně najdeme. Nepochybuji ale o tom, že se tak stane," řekl Blair.

Podle něj je v Iráku prohledáváno na tisíc podezřelých zařízení a objektů.

Prioritou je obnova pořádku

Hledání zbraní hromadného ničení si vyžádá čas a současnou prioritou spojenců v čele se Spojenými státy a Británií je stabilizovat zemi a poskytnout humanitární pomoc iráckému obyvatelstvu, poznamenal Blair.

Vyloučil také možnost, že by Londýn poskytl azyl bývalému iráckému vicepremiérovi Táriku Azízi výměnou za jeho informace o Saddámově režimu. Reagoval tak na článek britského deníku The Sun, který minulý týden napsal, že Azíz nabídl svým americkým věznitelům, že poskytne veškeré informace výměnou za exil v Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám