Hlavní obsah

Bin Ládin je mrtev, říká francouzská expertka

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Šéf teroristické skupiny al-Kájda Usáma bin Ládin prý zahynul v afghánských horách již v prosinci 2001. V interview zveřejněném dnes ve francouzském listu Le Figaro to uvedla francouzská historička a arabistka Ghislaine Alleaumeová z francouzského Národního střediska pro vědecký výzkum - Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).

Foto: Martina Žáčková

Mezi dětmi je nejoblíbenější visutá lávka, na které to hezky houpe.

Článek

Alleaumeová prohlásila, že posledním autentickým vystoupením bin Ládina byl videozáznam vysílaný 27. prosince 2001 arabskou televizí al-Džazíra. "Na videu se bin Ládin zdá být unavený a slabý. Vypadá to, že jeho levá ruka je amputována. Je oblečen do vojenské uniformy a je vidět, že ve svaze zakrýt chybějící paži byl položen vedle něj batoh z látky téže barvy jako uniforma," uvedl Alleaume.

Z videozáznamu Alleaumeová odvodila, že bin Ládin byl zraněn pravděpodobně při americkém bombardování oblasti Tora Bora, jímž USA odpověděly na teroristický útok z 11. září 2001 spáchaný členy skupiny al-Kájda na budovy WTC v New Yorku. Podle expertky byly zdravotnické podmínky v Afghánistánu tehdy takové, že se zřejmě nešlo vyhnout amputaci paže.

Od zveřejnění této nahrávky nebyla uveřejněna žádná nová fotografie bin Ládina. Alleaumeová dodala, že zvukové záznamy, které byly posléze zveřejňovány, byly zřejmě montáží z předchozích záznamů. Podotkla, že také asi od poloviny prosince, kdy byla videonahrávka pořízena, byl bin Ládin na arabských internetových stránkách prezentován jako svatý, mesiáš či nový Che Guevara, což by svědčilo tom, že již nebyl naživu.

Reklama

Výběr článků

Načítám