Hlavní obsah

Bílý otrok z JAR stále hledá svůj původ a rodiče

Novinky, Lenka Hloušková, DPA, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRETORIA

Bylo mu šest let, když se dostal do černošské rodiny. Zacházeli s ním jako s otrokem - stával brzy ráno, tvrdě pracoval, školu kvůli "povinnostem" v domě a na poli nedokončil. Teď je mu 18, vymanil se z vlivu trýznitelů a hledá svou pravou totožnost. Příběh Šťastného Sindane, jak ho pojmenovali "otrokáři", otřásl v minulých dnech Jižní Afrikou.

Foto: Město Ostrov

Klášterní areál Ostrov

Článek

Jde totiž o první zaznamenaný případ, kdy se osobou bez jakýchkoli práv stal běloch.

Šťastný Sindane mluví jen domorodou řečí ndebele - anglicky ani afrikánsky ho nikdo nikdy neučil. Přesto se policie podle jeho světlých vlasů a očí kloní k názoru, že patří k Afrikáncům, tj. početné bělošské menšině v JAR odvozující své historické kořeny od holandských přistěhovalců.

Řadě nešťastných rodičů svitla nová naděje

"Poté, co vyšla kauza na povrch, ozvala se řada lidi, kteří pohřešují své děti. Nadějná je zatím stopa vedoucí do města Danville v Pretorii," říká k vyšetřování tiskový mluvčí jihoafrické policie Percy Morokoane. "Odebrali jsme vzorky krve a čekáme na výsledky DNA," dodává. Podle afrikánského listu Beeld by mohlo jít o syna Jannie 45leté Sarie Bothaové z Danville. Ta ho poznala na fotografii v novinách. Zmizel přitom už v roce 1992, když mu bylo 7 let. Rodiče se mezitím rozvedli.

Pamatuje si fotku rodičů

Sám Šťastný Sindane si pamatuje z útlého dětství jen velmi málo. Prý se narodil 4. května 1985, z rodiči žil v Johannesburgu. Dům s nimi tehdy sdílel i menší pes. Dokáže si ještě rozpomenout na svatební fotografii rodičů visící na zdi. Zde ale vzpomínky končí. Do nové rodiny ho přivedl v šesti letech zaměstnanec rodičů.

Utekl, když ho chtěli otrávit

"Cítím se nyní mnohem lépe. Opravdu mě týrali," popisuje nedobrovolný pobyt v rodině Sindaneových. "Stále mi opakovali, že k nim nepatřím. Hrubě mi nadávali, často i bili," dodává. V letech 1994 a 1999 viděl navíc své záběry opakovaně v televizi, když se na to zeptal macechy, zmlátila ho. Utekl až před několika měsíci, kdy se ho nevlastní děda pokusil otrávit. Než šel na policii, pracoval na farmě při sklizni pomerančů.

"Jednoho dne chlapce přivezla má dcera z Johannesburgu, zůstal u nás," odpovídá na dotaz médií, jak se Šťastný Sindane dostal do černé rodiny, jeho nevlastní otec Koos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám