Hlavní obsah

Berlusconi a Schröder se konečně usmířili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VERONA

Ministerští předsedové Itálie a Německa Silvio Berlusconi a Gerhard Schröder se v sobotu konečně sešli a uhladili vzájemné vztahy rozjitřené nedávnými Berlusconiho výroky na adresu německých politiků a turistů. Původně se usmíření mělo konat na okraj návštěvy opery Carmen v pátek večer, již ale italský premiér nakonec odřekl z obav před protesty levice proti své osobě.

Foto: Ivona Kratochvílová

Pozvánka na výstavu Josefa Lady

Článek

Sobotní setkání v severoitalské Veroně tedy začalo Berlusconiho hlubokou omluvou, že se na operní představení nedostavil. Uvedl, že on a jeho manželka se obětovali ve prospěch klidu ve městě a operu Carmen si nechali ujít.

Naše vztahy byly vždy výborné

"Naše vztahy jsou optimální," řekl německý kancléř na tiskové konferenci po zhruba hodinové schůzce. Připustil, že v minulých týdnech došlo k "rozladění". Schröderův vztah k Berlusconimu, jakož i vztahy mezi oběma zeměmi to podle něj ale nenarušilo. "Vztahy byly vždycky výborné," konstatoval také Berlusconi.

Schröder zrušil dovolenou v Itálii

Premiéři se setkali teprve nyní poté, co kancléř v červenci odřekl dovolenou v Itálii. Berlusconi totiž počátkem července odstartoval italské předsednictví EU skandálem, když v Evropském parlamentu nabídl poslanci za Schröderovy sociální demokraty (SPD) Martinu Schulzovi roli kápa ve filmu o nacistickém koncentráku. Dosud se za svá slova neomluvil.

Tehdejší státní tajemník pro turistiku Stefano Stefani pak navíc označil německé turisty za uřvané blonďáky, kteří jen dělají povyk na italských plážích. Berlusconi dnes vyjádřil lítost nad slovy tajemníka, který mezitím odstoupil.

Berlusconi chtěl taky do opery

Páteční operu tedy Schröder navštívil pouze s prezidentem Evropské komise Romanem Prodim, jenž jej také do Itálie pozval. Tak byl také páteční večer původně plánován, ale to, že Berlusconi nebyl do opery také přizván, jej tak rozhněvalo, že Prodi a veronský starosta nakonec poslali pozvánku také jemu.

Představitelé města jsou nyní na Berlusconiho za jeho sobecké chování velmi rozhněváni. Zachoval se podle nich zcela zištně. Levicové demonstrace proti vládě Berlusconiho se v pátek ve Veroně zúčastnilo jen pár desítek lidí a protest se konal daleko od operní budovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám