Hlavní obsah

Berlín, Paříž a Londýn volají po solidaritě. Proběhne zvláštní schůzka EU k migrační krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři vnitra Německa, Francie a Británie v neděli požádali lucemburské předsednictví o svolání mimořádné schůzky unijních ministrů vnitra a spravedlnosti k migrační krizi. Lucemburské předsednictví v podvečer oznámilo, že se schůzka uskuteční 14. září.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Syrský uprchlík s rodinou se brání při zatýkání maďarskou policií.

Článek

Cílem schůzky bude zesílit "evropskou odpověď" na nynější krizi. V EU přitom už několik měsíců hoří spor o to, jak mají být stovky tisíc lidí v budoucnu rozděleny mezi jednotlivé členské státy, poznamenala agentura DPA.

Thomas de Maizière, Bernard Cazeneuve a Theresa Mayová ve společném prohlášení naléhají na urychlené vytvoření seznamu takzvaných bezpečných zemí původu. Kromě toho mají být do konce roku uvedena do provozu plánovaná přijímací centra pro uprchlíky v Itálii a v Řecku. Tato zařízení by měla umožnit zjistit, kterým lidem náleží status uprchlíka, protože jsou ve vlasti bezprostředně ohroženi, a kdo svou emigrací sleduje ekonomické cíle.

"Shodujeme se, že dál nesmíme ztrácet čas. Aktuální situace vyžaduje bezodkladné jednání a solidaritu uvnitř Evropy," podtrhli ministři.

Společná azylová politika

Na ministerské Radě EU mají být vypracovány návrhy konkrétních kroků, které by Rada mohla schválit na řádném zasedání 8. října.

"Výzvy zvládneme pouze prostřednictvím společné evropské azylové politiky, a k tomu potřebujeme okamžitá opatření," citovala z prohlášení ministrů Německa, Francie a Británie agentura DPA.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v neděli řekl, že vláda nepodporuje návrhy na uzavírání schengenského prostoru kvůli uprchlíkům. Podle něj by hrozilo, že by Česko mohlo zůstat mimo, když by hranice uzavřelo Německo a Rakousko. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám