Hlavní obsah

Belgie se topí ve vodě, Indie mrzne

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Belgie, kde v prosinci obvykle prší v průměru dvacet dní a sluneční paprsky se ukáží za celý měsíc jen na zhruba 40 hodin, zaznamenala loni nový dešťový rekord: na metr čtvereční belgického území spadlo 1100 litrů vody, což je nejvíc od roku 1833, kdy tam bylo zahájeno meteorologické měření.

Článek

Jde ovšem už o druhý silně deštivý rok za sebou - předloni naměřila observatoř v Bruselu 1082 litrů na metr čtvereční - a každý nový déšť okamžitě vyvolává povodně. Od začátku minulého týdne zaplavily belgické řeky a kanály stovky domů. Utonul přitom jeden muž, kterého voda uvěznila v jeho autě, a dvě ženy. Pojišťovny začaly volat po vytvoření celostátního fondu solidarity s oběťmi povodní. Mluvčí sdružení pojišťoven Wauthier Robijns připomněl, že takový systém solidarity už existuje ve Francii. "Pojistné, které platí lidé v oblastech bez ohrožení, jdou na úhradu škod lidem žijících v místech častých záplav," vysvětlil. Horší se ale teprve čeká. Koncem týdne má podle meteorologů začít mrznout a ze soboty na neděli má teplota klesnout na mínus sedm, zatímco běžná teplota touto dobou se pohybuje kolem plus devíti stupňů Celsia. Úrazová oddělení v nemocnicích mají pohotovost.

Lyžařům roztál sníh

Jinde v Evropě neobvykle vysoké teploty působí problémy lyžařům. Dnes komplikovaly Světový pohár v alpském lyžování. Mezinárodní lyžařská federace byla pro déšť a nedostatek sněhu nucena zrušit soutěže plánované v rakouských Alpách, německém Berchtesgadenu i francouzském Chamonix. Déšť, který v noci na dnešek padal na zmrzlou půdu ve východní části Rakouska včetně Vídně a v Německu, způsobil kalamity na silnicích. Ráno byly místy neprůjezdné silnice z Vídně na Budapešť a na Bratislavu. Vídeňské úřady kvůli tomu dokonce dočasně zrušily zákaz solení dopravních komunikací. V Berlíně se během jediného dne zvýšila teplota o 19 stupňů. Déšť se ale na promrzlých silnicích změnil v náledí, na němž došlo jen za polovinu noci k více než 400 dopravních nehod.

V Indii a Bangladéši zabíjel mráz

Severní Indii a Bangladéš sužují v posledních dnech neobvyklé mrazy, které si vyžádaly už víc než 250 lidských obětí. V některých částech země klesla teplota na mínus deset stupňů Celsia, jinde na mínus pět. Jde o oblasti s převážně chudým obyvatelstvem, které je tudíž méně odolné nepřízni počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám