Hlavní obsah

Belgie: místo výbuchu šlo evakuovat

Právo, DPA, lan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Vyšetřování pátečního výbuchu plynovodu v průmyslové zóně Ghislenghien asi 40 kilometrů od Bruselu, při němž zahynulo 18 lidí a 34 zraněných je stále v kritickém stavu, má nyní mimo jiné objasnit, proč po varování o úniku plynu nebylo místo vyklizeno. Od upozornění na únik k výbuchu plynu totiž uplynulo 37 minut, tedy teoreticky dost času k evakuaci místa.

Foto: Petr Špatenka

Tak toto je dopravní prostředek moderní čarodějnice dnešní doby.

Článek

"Je logické, že společnost Fluxys čekala s uzavřením přívodu plynu, dokud hasiči nezjistí místo úniku, ale proč se neevakuovali lidé, když okolní podniky byly o úniku včas informovány?" ptá se jeden ze zraněných pracovníků závodu Diamant Boart.

Hasiči však dostali hlášení o úniku plynu bez upřesnění, že je z mezinárodního plynovodu. Ostatně ani nevěděli, že něco takového na jejich území existuje. Takových hlášení navíc dostávají denně několik a jde většinou o únik v kuchyni, takže se chovali jako obvykle.

Když zjistili, odkud plyn uniká, bylo už pozdě. Pět jich při výbuchu zahynulo, včetně velitele. Stejný přístup zaujali zřejmě i v okolních podnicích, kde o úniku byli informováni a nepodnikli žádná bezpečnostní opatření.

Experti se nyní soustředili na průzkum škrábanců na části potrubí plynovodu, které vypadají jako od lžíce bagru, ale podle policie budou závěry až za několik týdnů. K dispozici jsou už naopak přesné záznamy o stavbách, které nad plynovodem probíhaly v uplynulých několika týdnech.

Zatím vyšetřovatelé zůstávají u hypotézy mimovolného poškození tubusu při stavebních pracích, ať už nedávných, nebo dřívějších.

Podle Fluxys mohlo být potrubí poškozené delší dobu a bylo by vydrželo dál, kdyby tlak plynu zůstal na stejné střední úrovni. Jenže kvůli údržbě jiných plynovodů se tlak krátce před havárií mimořádně zvýšil, až na 90 procent kapacity zařízení, což se zřejmě stalo osudným. Belgie včera prožila den státního smutku.

V 11 hodin se v kostele svatého Juliána v Ath konala mše za zemřelé za účasti následníka belgického trůnu prince Philippa a premiéra Guy Verhofstadta. Sedm místních obětí, pět dobrovolných hasičů, policista a dělník z plynárny, bylo slavnostně pohřbeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuch plynu zabil v Belgii 14 lidí, 200 zranil

Na sedmnáct vzrostl počet obětí velké exploze, ke které došlo v pátek v 8 hodin ráno v rozestavěné plynárně v belgické průmyslové zóně Ghislenghien u města...

Výběr článků

Načítám