Hlavní obsah

Výbuch plynu zabil v Belgii 14 lidí, 200 zranil

BRUSEL

Na sedmnáct vzrostl počet obětí velké exploze, ke které došlo v pátek v 8 hodin ráno v rozestavěné plynárně v belgické průmyslové zóně Ghislenghien u města Ath. Ze 131 zraněných zůstává 33 v kritickém, i když stabilizovaném stavu.

Foto: archív KGVU ve Zlíně
Článek

Z potrubí, které se nachází v hloubce 6 metrů pod zemí, unikl podle sdělení policejního inspektora z města Ath (asi 30 kilometrů jihovýchodně od Bruselu) Jeana-Jacquese Perrina  plyn, který vybuchl.

Exploze na místě usmrtila pět dobrovolných hasičů a jednoho policistu z Athu, přivolaných po úniku plynu, a sedm místních dělníků, včetně francouzského elektrikáře, pracujících na stavbě továrny Diamant Boart. 

"Je příliš brzy na to, aby se s jistotou uvedly příčiny úniku plynu a výbuchu. Přímí svědci, kteří by mohli vysvětlit, co se stalo, už nejsou mezi námi. A šíře katastrofy představuje další potíž pro vyšetřování," míní prokurátor z Tournai Jacques Cloquette.

Z rozestavené plynárny šlehaly několikametrové plameny. Blízká silnice musela být uzavřena v obou směrech. Místním obyvatelům bylo doporučeno, aby zůstali doma a neotvírali okna.

Evakuováni však nebyli, protože hustý dým není prý jedovatý. Perrin uvedl, že se uplatňují opatření podle plánu na civilní obrany.

Výbuch pocítili lidé v okruhu 10 kilometrů od místa neštěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám