Hlavní obsah

Belgický silniční pirát byl z Maďarska vyhoštěn

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA

Maďarská prokuratura neshledala vinným Belgičana, který začátkem týdne prorazil hranice tří států. 43-letý Debuyser Lutze se podle prokuratury dopustil v Maďarsku pouze přestupku, tudíž nebude trestně stíhán a v pátek byl vyhoštěn ze země. Maďarští policisté odevzdali Belgičana do rukou slovenské policie na hraničním přechodu Vámosszabadi.

Foto: Jan Kaše

Některé úseky byly hodně náročné

Článek

Jak Právu potvrdila policejní mluvčí Magda Krasulová na Slovensku, byl muž okamžitě zadržen a bude obviněn z nedovoleného překročení státních hranic a z útoku na veřejného činitele, přičemž motorové vozidlo, které řídil se považuje v tomto případě za zbraň. "Hrozí mu trest odnětí svobody pět až dvanáct let," dodala mluvčí. Krasulová potvrdila, že slovenští vyšetřovatelé se chtějí dohodnout s českou stranou, aby Belgičana soudily oba státy společně.

Lutze při výslechu v Maďarsku tvrdil, že ke slovensko - maďarským hranicím se blížil pouze 40 kilometrovou rychlostí. "Není pravda, že policista musel přede mnou uskakovat. Když jsem přijel, policista seděl v budce. Mávl jsem na něj a čekal asi 30 sekund. Pak mi ale došlo, že můj cestovní pas zůstal v Česku a když na semaforu blikla zelená, vyrazil jsem. Vůbec to nepovažuji za porušení předpisů," cituje deník Népszava z výpovědi Belgičana.

Belgičan: Chtěl jsem co nejdříve do Budapešti

Lutze popírá, že po cestě do Budapešti tankoval a ujel bez placení. "Chtěl jsem být co nejdříve v Budapešti, kde jsem měl obchodní jednání. Jezdím sem už patnáct let, protože stojím v čele belgicko - maďarské firmy," tvrdí.

Maďarská policie vyšetřuje, jak se mohl muž v hledaném BMW dostat od hranic až do Budapešti, když na 200 kilometrovém úseku mezi hraničním přejezdem Rajka a hlavním městem byly rozestavěny policejní kontroly a nad dálnicí kroužil vrtulník. Maďarští policisté si rovněž stěžovali, že ze slovenské strany nedostali žádné upozornění o muži, který měl konflikt už na česko - slovenské hranici a blížil se k maďarským hranicím.

V hotelu si ho pamatovali

Belgičan se ubytoval v Budapešti v hotelu Korona v centru města. Personál hotelu od něj nevyžadoval pas, protože ho znal z dřívějších návštěv. Noc strávil Lutze v baru naproti hotelu, kde se dostal do konfliktu s obsluhou. Chtěl totiž platit českými korunami, což číšník odmítl. V baru tvrdil, že je obchodníkem s ojetinami a pokusil se prodat svůj automobil BMW.

Policie ho zadržela na základě telefonátu z hotelu. Při prohlídce jeho pokoje našli policisté pouta, které měl na rukou, když se vytrhl české hraniční kontrole na přechodu Lanžhot.

Reklama

Související témata:

Související články

Jezdec z BMW zadržen v budapešťském hotelu

Úprk dvaačtyřicetiletého Belgičana, který se svým černým BMW násilně projel hranice tří evropských států, skončil. Maďarská policie ho ve středu v poledne...

Výběr článků

Načítám