Hlavní obsah

Becker musí na dva a půl roku do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojnásobný wimbledonský vítěz Boris Becker jde na dva a půl roku do vězení. Bývalý německý tenista byl v Londýně, kde žije, odsouzen za maření insolvenčního řízení. Hrozilo mu až sedm let za mřížemi.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Někdejší německý tenista Boris Becker jde na dva a půl roku do vězení.

Článek

Šestinásobný grandslamový šampion Becker byl 8. dubna uznán vinným ve čtyřech z 24 bodů obžaloby. Čtyřiapadesátiletý tenista vinu popíral a proti verdiktu se může odvolat. Trest ale musí nastoupit ihned.

Becker byl odsouzen za provinění v insolvenčním řízení, jež probíhalo od roku 2017.

Uznán vinným byl mimo jiné z neposkytnutí veškerého soupisu majetku a tajení dluhů. Už v roce 2002 byl Becker u soudu v Mnichově odsouzen k podmíněnému trestu a pokutě za daňové úniky.

Žádné insolvenční řízení, mám diplomatickou imunitu, tvrdí Boris Becker

Evropa

Becker po svém bankrotu převedl stovky tisíc liber ze svého obchodního účtu na jiné účty, mezi něž patřily účty bývalé manželky Barbary a tehdejší manželky Lilly, s níž se rozváděl.

Také nepřiznal nemovitost v Německu, bankovní půjčku 825 tisíc eur a podíl v technologické firmě.

Zproštěn viny byl naopak z obvinění, že nepředal většinu svých ocenění včetně wimbledonských trofejí a zlaté olympijské medaile. Část trofejí už Becker dříve prodal, aby umořil předchozí dluhy.

Becker všechna obvinění popřel a uvedl, že s věřiteli plně spolupracoval, a dokonce jim údajně nabízel svůj snubní prsten. Také se podle svých slov řídil radami expertů.

Během dnešního slyšení žalobkyně Rebecca Chalkleyová řekla, že se Becker choval „promyšleně a nečestně“ a že se „stále pokouší hledat vinu u jiných“.

Vyhaslý tenista Boris Becker vzdal manželský zápas

Styl

Beckerův osobní bankrot pocházel z půjčky 4,6 milionu eur od soukromé banky v roce 2013 a další půjčky ve výši 1,6 milionu dolarů od britského obchodníka o rok později.

Během šestnáctileté profesionální kariéry si vítěz 49 turnajů vydělal na odměnách 25 milionů dolarů.

U soudu Becker uvedl, že o většinu peněz přišel kvůli finančně náročnému rozvodu a také kvůli dluhům, jež si nadělal poté, co po kariéře přišel o velkou část příjmů.

Becker se proslavil v roce 1985, kdy v 17 letech vyhrál jako první nenasazený hráč Wimbledon. Později se stal také světovou jedničkou a získal grandslamové trofeje z Australian Open a US Open.

Reklama

Výběr článků

Načítám