Hlavní obsah

Barmská vláda otevřela univerzity, Su Ťij zůstává v zajetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Barmští studenti se v pondělí vrátili do vysokých škol, neboť vojenská vláda povolila jejich znovuotevření. Univerzity byly zavřeny před dvěma týdny ze strachu před nepokoji, jež vláda očekávala po zadržení vůdkyně opozice Su Ťij. Barmský ministr zahraničí U Win Aun slíbil, že politička bude propuštěna, jakmile se situace v zemi vrátí k normálu.

Foto: Lucie Zikmundová

Novinkou v mělnické nemocnici je léčba lymfedému. Na snímku je fyzioterapeut Pavel Frutos, který se manuální i přístrojové lymfodrenáži věnuje.

Článek

Žádný konkrétní termín však neuvedl. Vyjádřil zároveň obavy, že by se Su Ťij mohla snadno stát terčem atentátu. "Máme zprávy, že do země míří atentátníci," uvedl podle agentury AP. Události z pátku 30. září, kdy podle mnohých obav byly zabity desítky spolupracovníků Su Ťij, označil ministr zahraničí za "nešťastné".

Su Ťij je zadržována už dva týdny v "ochranné vazbě" na neznámých místech navzdory sílícímu tlaku mezinárodního společenství na barmskou vládu, aby ji propustila. Americký ministr zahraničí Colin Powel dokonce minulý týden prohlásil, že nastal čas na Barmu přitlačit. [celá zpráva]

Od zatčení se Su Ťij neobjevila na veřejnosti, pouze vyslanec OSN Razali Ismail dostal povolení k setkání s ní a oznámil, že politička je nezraněné v dobré náladě. [celá zpráva

Barmská Národní liga pro demokracii

je jako jedna z nejpopulárnějších politických stran v Barmě největším soupeřem vojenské vlády. Za svůj hlavní úkol považuje boj za demokratickou vládu. Ve volbách v roce 1990 sice přesvědčivě zvítězila, ale vojenská vláda výsledky neuznala. Junta pozatýkala stovky opozičních aktivistů a s propouštěním začala až po zahájení tajných vyjednávání s vedením ligy s cílem alespoň částečně uvolnit politické poměry v zemi.

Su Ťij je generální tajemnicí Národní strany pro demokracii, která pod jejím vedením v roce 1990 vyhrála volby v zemi, ale vládní junta jí neumožnila převzít moc. Střediskem příznivců prodemokratické barmské opozice jsou tradičně vysoké školy a od roku 1988, kdy vládní junta brutálně potlačila studenty vedené povstání, je úřady bedlivě sledují.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská disidentka je nadále ve vězení

Barmská vojenská junta po celý čtvrtek ujišťovala svět, že uvěznění vůdkyně opozice Do Aun Schan Su Ťij je dočasné. Opatření prý bylo přijato kvůli nedávným...

Powell: je čas přitlačit na Barmu

Je čas vyvinout větší tlak na barmskou vojenskou vládu, která zadržuje opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij. Uvedl to ministr zahraničí USA Colin Powell, který...

Výběr článků

Načítám