Hlavní obsah

Barmská junta vyhodila pacienty s AIDS z útulku po návštěvě Su Ťij

Rangún

Vojenská vláda v Barmě nařídila více než 80 lidem v útulku pro pacienty s AIDS, aby jej opustili. S nařízením přišla vláda poté, co útulek navštívila nedávno propuštěná vůdkyně opozice Do Aun Schan Su Ťij.

Článek

Disidentka byla před týdnem propuštěna po sedmiletém domácím vězení. Ve středu pak navštívila útulek, který leží na předměstí bývalé metropole Rangúnu. Jeho obyvatelům slíbila, že jim zajistí tolik potřebné léky. Zároveň také promluvila k asi 600 lidí, kteří se sem za ní vypravili.

Den po Su Ťijině návštěvě vládní činitelé pacientům sdělili, že do příštího týdne musejí zařízení opustit, jinak budou čelit právním krokům. Jako důvod uvedli, že útulku nebylo obnoveno povolení k provozu.

Zákon stanoví, že majitelé budovy musejí žádat o vládní povolení každé dva týdny, aby návštěvníci mohli v domě nocovat. Útulek - dřevěný domek a dvoupatrová budova ze dřeva a rákosu - v současnosti hostí 82 pacientů včetně několika dětí. Poskytuje jim nejen ubytování, ale také stravu, léky a do jisté míry i vzdělávání.

"V minulosti nám vždycky povolení obnovovali. Myslím, že úřady na nás chtějí tlačit kvůli tetině (Su Ťij) návštěvě v útulku," prohlásil člen oficiálně rozpuštěné Su Ťijiny strany Zeyar, který patří k vedení útulku. Podle Zeyara zdravotnické orgány v sobotu přišly s nabídkou, že pacienty umístí ve svých střediscích pro osoby nakažené virem HIV. Někteří pacienti to ale odmítli.

Vůdkyně Národní ligy pro demokracii Su Ťij vyhrála se svou stranou před dvaceti lety parlamentní volby. Vojenská junta jí však odmítla předat moc a političku držela 15 z posledních 21 let v internaci, většinou v domácím vězení.

Problémy má i oblíbený časopis

Úřady také zastavily na dva týdny vydávání oblíbeného časopisu o sportu First Eleven. Jde o trest za vydání čísla, na jehož titulní straně byla informace o porážce fotbalistů Chelsea Arsenalem, ale některé části titulku byly vystínovány jinou barvou natolik, že bylo možné přečíst výzvu: Su je na svobodě, sjednoťte se a neztrácejte naději.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je volná

Vojenská junta v Barmě v sobotu propustila opoziční vůdkyni Su Ťij z domácího vězení. Uvedla to čínská tisková kancelář. Členové junty odstranili od jejího...

Výběr článků

Načítám