Hlavní obsah

Balkánská "železná lady" si odpyká trest ve Švédsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Švédská vláda souhlasí s tím, aby si bývalá bosenskosrbská prezidentka Biljana Plavšičová (72) odpykala trest, který jí vyměřil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY), ve Švédsku. Oznámil to v pátek švédský ministr spravedlnosti. Jedenáct let tak stráví pravděpodobně v ženské věznici v Hinsebergu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Stockholm tak vyhověl žádosti tribunálu, který Plavšičovou, přezdívanou balkánská "železná lady", letos v únoru odsoudil za válečné zločiny k 11 letům odnětí svobody. Plavšičová byla nejstarší obžalovanou, která před soudem v Haagu stanula.

Právě věznice v Hinsebergu je považována za jednu z "měkkých" věznic. Vězení spíše připomíná zámek. Kritici si proto stěžují, že Plavšičová tam bude mít pohodlí a doslova královské podmínky.

Trest se může zmírnit

Podle spekulace srbských i zahraničních médií by ale Plavšičová nemusela být ve vězeňské cele příliš dlouho. Bělehradská rozhlasová stanice B92 uvedla, že švédské úřady mohou po čase s ohledem na místní právní úpravu ICTY navrhnout, aby byla Plavšičová s přihlédnutím k vysokému věku propuštěna na svobodu. Haagský tribunál by takový návrh mohl přijmout.

Podle nové švédské právní úpravy odsouzené osoby starší 70 let do vězení nastoupit nemusejí a fakticky zůstávají na svobodě, byť s určitými omezeními.

Na osoby odsouzené ICTY čekají vybrané věznice ve Švédsku, Německu, Itálii, Finsku, Norsku, Španělsku, Rakousku a ve Francii. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám