Hlavní obsah

Balaton letos turisty příliš neláká

Právo, Ivan Vilček (Siófok)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Letošní deštivé jaro přispělo k tomu, že hladina Balatonu stoupla téměř o 20 centimetrů a kvalita vody je výborná. "Situace je mnohem lepší než loni, kdy u jižního břehu vznikaly písčité prahy," uvedl vodohospodář Vilmos Fejér. Lepší podmínky však neznamenají automaticky příliv turistů.

Foto: Ludmila Brousilová
Článek

"Uplynulá sezóna dopadla katastrofálně," řekl Právu András Füji, majitel restaurace v obci Zamárdi. Ani letos však u Balatonu zatím zvýšenou návštěvnost nezaznamenali.

"Způsobilo to deštivé počasí, které sice zvýšilo hladinu jezera, ale odradilo návštěvníky. Vždyť rozhlas každý den hlásí, že u Balatonu se očekávají bouře, takže lidé k nám nepřijedou."

U Balatonu letos chybějí především tzv. víkendoví turisté z Budapešti. "Z hlavního města je to 80 kilometrů po dálnici a kdysi sem na víkend přijížděli hosté z Budapešti, kde se vedro nedalo vydržet. Od začátku června však nebyly tři dny po sobě bez deště a to je odradilo," vidí příčinu špatné předsezóny Füji.

Turistů je málo

Sezóna se na březích Balatonu rozbíhá pozvolna až teď. Turistů je však stále málo. Chorvatské pobřeží s mořem a stálým počasím není tak daleko a Balaton na to doplácí.

Je nezvyklé, aby v hlavní sezóně začátkem července stála u silnice řada majitelů domů s tabulkami Zimmer frei. Kdysi jim stačilo pohodlně sedět u svých domů a turisté si je našli.

"Konkurence se zostřuje a návštěvníků je málo. Doslova o každého turistu válčíme, abychom ho zlákali právě k nám," říká Andrea Kissová z obce Szántód.

U Zamárdi je už na první pohled zřejmé, že hladina Balatonu je vyšší než loni. Písčité prahy zmizely a při vstupu do jezera z pláže po schodech sahá voda po kolena. Loni to bylo na stejném místě tak po kotníky. Průměrná hloubka jezera je dnes 3,5 metru, to je však stále méně než před čtyřmi roky.

Neprší a neprší

V okolí Balatonu v posledních letech téměř nepršelo a hladina klesla na kritickou míru. Lodní dopravu postihlo omezení a přístavy musely být vybagrovány, aby v nich lodě neuvízly.

V přístavech trajektu mezi tihanyským poloostrovem a obcí Szántód na jižním břehu byla například prodloužena nájezdní rampa, aby trajekt neuvízl v písku.

Podnikatelé požadovali urychlené vybudování umělého kanálu, kterým by se přivedla do jezera voda z řeky Rába. Vodohospodáři však varovali před narušením ekosystému jezera a prosadili svou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám