Hlavní obsah

Bagdádem otřásly silné výbuchy

CNN, ČTK, roš, nek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Čtyři silné výbuchy otřásly v úterý večer centrem Bagdádu a západní břeh Tigridu poblíž hlavního štábu koaličních jednotek zahaloval hustý dým. Zpočátku nebylo jasné, kdo byl původcem explozí. Podle Pentagonu si vyžádaly tři zraněné.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Zámek Mníšek nabízí prohlídky pro dospělé i děti. Poseďte v zámecké restauraci a zaposlouchejte se do zpěvu a kytary Petra Kadlčka.

Článek

Arabská televize al-Džazíra hlásila, že na oblast kolem bývalého paláce Saddáma Husajna, který nyní využívají Američané, byly vypáleny čtyři rakety. Agentura AP hovořila o minometných granátech s tím, že nejméně dva projektily dopadly dovnitř tzv. zelené zóny, která má rozlohu zhruba dvou čtverečních kilometrů.

Oblast zahrnuje mj. Saddámův palác, v němž nyní sídlí šéf americké správy v Iráku Paul Bremer, dále velké konferenční středisko a hotel Rašíd, který byl po ozbrojeném útoku z 26. října vyklizen.

Silné výbuchy v Bagdádu tak pokračovaly už druhý den po sobě. V pondělí večer dopadly na střed města tři minometné granáty; nejméně jeden zasáhl základnu americké armády, ale nikoho nezranil a nezpůsobil žádné škody.

Američtí vojáci dnes mezitím intenzivně - i kupkách hnoje, sena a hromadách granátových jablek - hledali protiletadlové střely aby zabránili podobné tragédii, jako se stala v neděli, kdy v troskách sestřeleného amerického vrtulníku u Fallúdži zahynulo 16 vojáků a 20 bylo zraněno.

Svědci, kteří viděli v neděli vrtulník padat na zem, tvrdí, že byl zasažen jednou nebo dvěma raketami vystřelenými z palmového háje. Američané nabídli 500 dolarů odměny každému, kdo tuto zbraň přinese. V pondělí obehnali ostnatým drátem dálnici vedoucí z Bagdádu na sever a zahájili prohlídku zboží na nákladních automobilech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám