Hlavní obsah

Autora viru Sasser má soud za mladistvého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Ještě jako mladistvý bude zřejmě souzen dnes již osmnáctiletý Němec Sven Jaschan z Waffensenu, který na internet předminulý týden vypustil počítačový vir Sasser. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Marian Hochel

Výstava filmového plakátu v zámecké Galerii Giacomo

Článek

Policie totiž mladíka zatkla v pátek, den po jeho 18. narozeninách - avšak vzhledem k tomu, že program rozeslal, ještě když mu bylo sedmnáct, unikne zřejmě s mírnějším trestem. [celý článek]

Jinak by mu za počítačovou sabotáž hrozilo až pět let vězení. Soudní řízení by mohlo začít na konci června.

"Do rozhovoru se zapojil, jedině když se mluvilo o počítačích," řekl Christian Müller, kuchař v restauraci Eichenhof. "Nikdy jsem ho neslyšel hovořit o něčem jiném," dodal s tím, že Jaschan byl vždy plachý a zamlklý. Jaschan však zřejmě bude muset čelit žalobám, které na něj připravují lidé a menší firmy, jimž Sasser infikoval počítač.

Podle expertů velké společnosti právní kroky proti mladíkovi nepodniknou, protože by tím vlastně jen dokázaly, že jejich odborníci na počítačovou bezpečnost nejsou lidé na svém místě. V pondělí americká CNN informovala, že Jaschan mohl vir vytvořit proto, aby pomohl vydělat své matce - ta totiž v městečku Waffensen vlastní počítačový obchod PC-Help.

Podle CNN dále vyšlo najevo, že mladík těsně před svým zatčením poslal na internet druhou verzi Sasseru, která měla zmírnit dopady té původní. Ve skutečnosti však program byl stejně agresívní jako první Sasser.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám