Hlavní obsah

Austrálie sčítá škody po hurikánu Larry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

INNISFAIL

V australském státě Queensland začali v úterý odstraňovat škody, které tam v podělí napáchal hurikán Larry. Jejich výše však zatím není známa, může jít do stamiliónů dolarů. Neméně 7000 lidí ztratilo střechu nad hlavu a záchranáři jim začal rozdělovat humanitární pomoc. Protože lidé byli na bouři připraveni, nikdo nezahynul, zraněno bylo třicet osob.

Článek

Největší škody způsobil hurikán, jehož vítr dosahoval rychlosti až 290 kilometrů za hodinu, v osmapůltisícovém Innisfailu na severovýchodě země, kde byla zničena polovinu domů. Vítr jim strhl střechy. Zničena byla infrastruktura a město je bez proudu. Jeden z obyvatel popsal bouři slovy: "Bylo to jako zvuk parní lokomotivy přijíždějící přes záliv." Premiér Queenslandu Peter Beattie řekl: "Celá oblast byla odfouknuta."

Armáda již do města začala město zásobovat vodu, jídlem a benzínem, do města také dopraví mobilní kuchyně a čističky vody a lepenku na pokrytí střech.

Kolik lidí ztratilo domov, zatím není známo, poslanec Bob Katter z místa neštěstí agentuře AP sdělil: "Téměř jistě bude kolem 7000 osob bez domova. Sedí mezi čtyřmi stěnami, ale bez střechy.

Kvůli výpadku elektrické energie se bez proudu ocitlo na 80 000 domácností. V Innisfailu také museli ugrilovat maso, které měli řezníci v mrazících boxech.

Vítr odfoukl střechy i banány

Premiér poznamenaného státu Queensland Peter Beattie podotkl, že rekonstrukce bude "dlouhá a pomalá" a že se škody vyšplhají do desítek miliónů dolarů. "Některé odhady jdou až do stamiliónů dolarů. Hurikán způsobil škody v oblasti dlouhé asi sto kilometrů, v oblasti, kde žije čtvrt miliónu lidí. Poznamenána je turistická oblast mezi městy Cairns a Townsville, kde leží i Innisfail.

Zničeno bylo také osmdesát procent  banánových plantáží i s úrodou, takže čtyři tisíce zemědělců zůstane bez práce. V postiženém regionu se také pěstuje 25 procent australské cukrové třtiny.

Vláda pomůže

Australský ministerský předseda John Howard už přislíbil pomoc: "Nemůžeme v tom nechat lidi plavat, protože jde o přírodní katastrofu. Federální kabinet poskytne, co bude nutné, aby se postavili na nohy. Budeme potřebovat asi den, dva, abychom určili, jak nejlépe prostředky investovat."

Nízký počet zraněných je přičítán připravenosti obyvatel. "Všichni tady znali škody způsobené hurikánem Katrina v americkém New Orleansu a Mississippi loni v srpnu a hodně se z toho poučili," vysvětlil mluvčí queenslandského úřadu pro mimořádné situace.

Podle meteorologů se již asi 2000 kilometrů od postižené pobřežní oblasti Cairns formuje další cyklon s názvem Wati, který zatím dosahuje druhého stupně. Jeho směr je stejný jako u hurikánu Larry, zatím však není jasné, kdy by mohl k pobřeží Queenslandu dospět.

Reklama

Související témata:

Související články

Na australské pobřeží udeřil hurikán Larry

Hurikán Larry v noci na pondělí zasáhl severovýchod Austrálie. Krátce před vstupem nad pevninu dosáhl nejvyššího stupně na pětistupňové škále. Rychlost větru...

Výběr článků

Načítám