Hlavní obsah

Atentáty v Iráku si vyžádaly přes patnáct mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Sedm policistů zabil v pondělí sebevražedný atentátník, který odpálil nálož v autě před policejní stanicí v Bajdží. V noci rebelové, kteří přepadli stanoviště národní gardy v Buhrízu u Bákuby, zabili sedm vojáků a jednoho strážného. Při explozi v autě zahynuli tři spolupracovníci iráckého ministerstva financí. Islámská armáda vyzvala k boji proti volbám.

Foto: Foto: MZM
Článek

Vzbouřenecká Islámská armáda v Iráku, která patří k nejagilnějším skupinám, jež stojí za řadou útoků a únosů, vyzvala irácké muslimy, aby všemi prostředky a způsoby bojovali proti volbám.

Výzvu zveřejnila v pondělí na svých internetových stránkách, kde tvrdí, že volby a demokracie jsou proti islámu: "Víra v Boha, jeho zákony, je úplná a všezahrnující. Hlasovat pro něco s omezenou legitimitou je největší z hříchů." Současně varuje muslimy před triky nevěřících: "Obáváme se, že muslimové budou zmateni jejich magickými kousky a jejich prázdnými sliby".

Série útoků

O atentátu na spolupracovníky iráckého ministerstva financí jižně od Bagdádu informovala televize al-Arabíja, ale nezveřejnila další podrobnosti, krom toho, že tři zahynuli.

Sedm policistů přišlo o život při výbuchu vozidla naplněného trhavinami před policejní stanicí ve městě Bajdží, ležícím asi 200 kilometrů od Bagdádu. Policejní budova byla vážně poškozena. Plukovník Hassan Ahmed z místní policie uvedl, že atentátník prorazil zátaras před policejní stanicí, a pak odpálil nálož.

Krátce předtím bylo ve městě Buhríz asi 80 kilometrů severozápadně o Bagdádu, nalezeno sedm mrtvých iráckých vojáků. Jeden z nich měl oddělenou hlavu od těla, tři byli zastřeleni a tři uhořeli v autě, kterým jeli. Zabit byl také jeden strážce.

Během neděle zemřelo v Iráku na dvacet lidí. V Mosúlu byl zastřelen člen místní správy a u města Kút tlumočník pracující pro mezinárodní síly. Terčem minometných a dalších útoků se staly také některé volební místnosti, zejména v Mosúlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám