Hlavní obsah

Ať soupeření nepřeroste v jaderný konflikt, shodl se Biden s čínským prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nusa Dua
Aktualizováno

Na indonéském ostrově Bali, dějišti nadcházejícího summitu velkých světových ekonomik G20, se v pondělí odehrála schůzka amerického prezidenta Joea Bidena s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Je to první osobní setkání obou od doby, kdy byl Biden před dvěma lety zvolen americkým prezidentem, dosud spolu mluvili pouze po telefonu. Prezidenti velmocí se navzájem ujistili, že se vynasnaží předejít jadernému konfliktu.

Americký prezident Joe Biden se setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingen před zahájením summitu G20Video: Reuters

 
Článek

Setkání se odehrálo ve chvíli, kdy vztahy mezi oběma velmocemi jsou silně napjaté, poznamenává server Tagesschau.de. Biden a Si si podali ruce a vzájemně se ujistili o vůli urovnat vzájemné vztahy.

Čínský prezident Si uvedl, že bilaterální vztahy čelí „mnoha výzvám“. „Jako lídři dvou velkých zemí musíme vytyčit správnou cestu pro americko-čínské bilaterální vztahy a načrtnout, jak se posunout vpřed,“ řekl. Podle jeho slov by státník „měl také přemýšlet o tom, jak jednat s jinými zeměmi a širším světem“.

Státníci se shodli na tom, že jaderná válka by nikdy neměla nastat. Odsoudili ruské jaderné hrozby kolem Ukrajiny.

Ukázat si červené linie

Biden už před schůzkou oznámil, že chce Si Ťin-pchingovi „ukázat červené linie“. „Je mezi námi velmi málo nedorozumění. Musíme jen zjistit, kde jsou červené linie - a jaké jsou v následujících letech pro každého z nás nejdůležitější věci,“ řekl Biden. Vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy a Čína mohou překonat neshody a zamezit tomu, aby jejich vzájemné soupeření přerostlo v konflikt.

Očekává se, že během setkání prezidentů dojde řeč například na otázku Tchaj-wanu, obchod, porušování lidských práv v Číně nebo válku na Ukrajině.

Dvoudenní schůzka zemí G20 začíná oficiálně v úterý a politici budou jednat především o dopadech ruského vpádu na Ukrajinu, tedy o energetické krizi či problémech s dodávkami potravin a hnojiv, ale také o důsledcích pandemie covidu-19 pro globální ekonomiku.

Čína se chystá na válku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám