Hlavní obsah

Astronauti u ISS vyměnili čerpadlo, čpavek zatím neuniká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvojice amerických astronautů v sobotu úspěšně vyměnila čerpadlo, což mělo zastavit únik čpavku z chladicího systému Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kosmonauti Thomas Marshburn a Chris Cassidy práci zvládli o hodinu dřív, než se původně plánovalo. Posádka ISS zjistila únik čpavku v pátek.

Foto: ČTK/AP

Astronauté Tom Marshburn (vlevo) a Christopher Cassidy na snímku z 27. července 2009, kdy také spolu vystoupili do otevřeného prostoru kvůli údržbovým pracím na mezinárodní stanici ISS.

Článek

Podle NASA havárie neohrožovala životy posádky stanice, řídící centrum ale chtělo problém vyřešit dřív, než se Thomas Marshburn bude vracet zpátky na Zemi. Spolu se dvěma dalšími astronauty by se měl na cestu vydat už v pondělí.

Astronauti během výstupu a vizuální kontroly sdělili, že žádnou závadu nenašli. Po instalování nového čerpadla a doplnění čpavku se zatím únik látky neobnovil. "Zatím dobré," hlásilo řídící středisko na mysu Canaveral na Floridě. "Je to ale stále větší záhada," dodalo.

Únik vyřadil z provozu jeden z osmi solárních panelů, které dodávají stanici energii. Podle NASA může nicméně vesmírná stanice fungovat bez obtíží i se sedmi panely.

Mashburn a Cassidy nyní sledují, zda se na panelu neobjeví ledové skvrny, které by naznačovaly poruchu. "Neustále to sledujeme a ještě jsme nic nezpozorovali," hlásil Marshburn půl hodiny po instalaci čerpadla.

Naléhavá situace

Čpavek proudí trubicemi chladicího systému, který udržuje v chodu mimo jiné elektronická zařízení. K jeho úniku došlo již loni v listopadu, kdy museli dva ze členů osazenstva stanice na několik hodin vyjít do volného prostoru. Listopadová závada byla zřejmě způsobena vadným těsněním, příčina té současné dosud není jasná.

NASA dosud nikdy tak rychle a náhle "vesmírnou procházku" posádky ISS neuskutečnila. Neplánované výlety mimo kosmická zařízení nebyly obvyklé ani v dobách raketoplánů, uvedla agentura AP.

Na ISS je v současnosti šestičlenná posádka: tři ruští kosmonauti, dva američtí astronauti a jejich kanadský kolega.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám