Hlavní obsah

Assange při pobytu na ekvádorské ambasádě v Londýně zplodil dva syny

– Londýn
Novinky, zkr

Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks, zplodil v době, kdy se ukrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, dvě děti. Staršímu Gabrielovi jsou nyní dva roky, jeho mladšímu bratrovi Maxovi je jeden. Matkou obou chlapců je jedna z Assangeových právniček Stella Morrisová, informuje server listu Daily Mail.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Julian Assange na archivním snímku

Článek

Vztah 48letého Assange a 37leté Morrisové začal před pěti lety, poprvé se však setkali už v roce 2011. V roce 2017 se pár zasnoubil. Svůj vztah před zaměstnanci konzulátu a diplomaty tajili. Staršího syna počali v době, kdy byl Assange na ambasádě čtyři roky a předpokládalo se, že je pod neustálým dohledem amerických bezpečnostních složek.

„Ze začátku to byl pracovní vztah. Byla jsem na velvyslanectví každý den a Julian se stal přítelem. Během let se z osoby, kterou jsem ráda viděla, stal člověk, kterého chci vidět ze všech nejvíc na celém světě,“ popsala Morrisová s tím, že Assange miluje a těší se, až si ho vezme za muže, píše na svém webu New York Post.

Porody obou svých dětí sledoval Assange on-line. Gabriela osobně spatřil jako týdenní miminko, když se ho podařilo propašovat na ambasádu. Mladšího Maxe viděl jako tříměsíčního v britském vězení Belmarsh, kde je od loňského dubna.

Obavy z koronaviru

Pravdu o utajovaném vztahu zveřejnila Morrisová kvůli obavám o Assangeovo zdraví. V nápravném zařízení, kde si odpykává trest, totiž jeden ze spoluvězňů zemřel na covid-19.

Morrisová poukazuje na to, že její partner má chronicky nemocné plíce a trpí duševními neduhy v důsledku dlouhých let v izolaci. Proto žádá o jeho propuštění podle vládních návrhů, které počítají s propuštěním tisíce vězňů, aby se tak eliminovalo šíření nákazy koronavirem.

Vydání do USA?

Ve strachu z vydání do Spojených států se Assange od června 2012 skrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Evropský zatykač na tohoto Australana vydalo také Švédsko, kde čelil obvinění ze znásilnění. Loni v listopadu ale švédská prokuratura předběžné vyšetřování zastavila. Britská policie Assange před rokem zatkla poté, co mu vláda Ekvádoru zrušila azyl.

Assange čelí ve Spojených státech amerických obvinění z téměř dvou desítek trestných činů včetně nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Hrozí mu až 175 let vězení. O jeho vydání z britské vazby se zřejmě nerozhodne dříve než v červnu.

V jeho prospěch, aby nebyl do USA vydán, hraje fakt, že oba jeho potomci jsou britskými občany. Rovněž i to, že jeho partnerka pocházející ze Švédska žije a pracuje v Londýně už přes 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám