Hlavní obsah

Arnold: prezidentskou šanci i přistěhovalcům

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pro návrh ústavního dodatku, jenž by umožnil i lidem nenarozeným v USA ucházet se o prezidentský úřad, se v nedělním pořadu televize NBC vyslovil kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Podívejte se na přínos lidí, jako jsou Henry Kissinger, Madeleine Albrightová," připomněl dva bývalé šéfy americké diplomacie, kteří se narodili v Německu a Československu.

Na otázku, zda by se o to v takovém případě sám pokusil, Schwarzenegger nejdřív zažertoval, že jen tehdy, pokud by ho podpořil herec Sylvester Stallone, jenž se podobně jako on stal hrdinou akčních filmů. Pak řekl, že neví.

Ústavní dodatek předložený senátorem Orrinem Hatchem je mu jako šitý na míru. Požaduje totiž jen to, aby kandidát na prezidenta byl občanem USA nejméně 20 let, což v Rakousku narozený Schwarzenegger splňuje: stal se jím v roce 1983.

Článek 2 americké ústavy stanoví, že prezidentem se může stát jen rodilý občan USA, jenž kromě toho musí dosáhnout nejméně 35 let a mít v zemi bydliště minimálně 14 let. Cesta pro přistěhovalce nevede ani přes funkci viceprezidenta. Dvanáctý dodatek ústavy totiž stanoví, že "žádná osoba, která není ústavně způsobilá pro úřad prezidenta, nebude způsobilá pro úřad viceprezidenta".

Schwarzenegger, jenž byl ve Washingtonu na svém prvním setkání s guvernéry ostatních 49 států USA, využil televizního vystoupení k výzvě prezidentovi Bushovi, aby uvolnil federální pomoc Kalifornii zmítanou finanční krizí. Pak by podle jeho slov mohl v tomto státě vyhrát letošní prezidentské volby. "Kaliforňané jsou jako zrcadlo. Co pro ně uděláte, udělají oni na oplátku po vás," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám