Hlavní obsah

Antraxový vědec žaluje FBI

CNN, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Expert na biologické zbraně, na něhož se americká FBI zaměřila při honu za antraxovým zabijákem, obvinil ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta, že mu zničil život. Steven Hatfill (49), bývalý vědec v armádním biovýzkumu, držený měsíce pod 24hodinovým dozorem, zažaloval Ashcrofta a další federální činitele za to, že nemůže nikde najít práci.

Foto: ÚMO 3

Na 100 litrů gulášové polévky rozdá v pátek plzeňský centrální obvod.

Článek

"Žádám odškodnění za zlomyslnou kampaň, kterou se FBI snažil odvést pozornost od faktu, že nemůže nalézt skutečného pachatele," zdůvodnil vědec své rozhodnutí v rozhovoru pro list Boston Globe.

"Ministr spravedlnosti a jeho podřízení vzali doktoru Hatfillovi jeho dosavadní život," řekl Thomas Conolly, Hatfillův právník. "Z mého klienta udělal nejen nezaměstnaného, ale i nezaměstnatelného".

Vědec přišel o místo na univerzitě

FBI, spadající do Ashcroftovy kompetence, Hatfilla loni označila za "osobu svého zájmu" a 35členný vyšetřovací tým se na něho celé měsíce zaměřil. Vyšetřovatelé pak akci zastavili krátce poté, co ho překlasifikovali na podezřelého - nenašli proti němu důkazy.

Doktor Hatfill je přesvědčen, že systematické tažení plné úniků informací a narážek ho připravilo o právo na presumpci neviny. Krátce poté, co americké kabelové televize loni v srpnu ukázaly agenty FBI prohledávající jeho byt ve městě Frederick ve státě Maryland a vynášející krabice s jeho věcmi, ztratil své místo na Louisianské státní univerzitě.

Cvičení psi vyli v Hatfillově bytě

Týdeník Newsweek napsal, že při prohlídce Hatfillova bytu objevili speciálně cvičení psi stopy. Psi nejdříve nasáli pach antraxových dopisů zaslaných na podzim 2001 senátorům Tomu Daschleovi a Patricku Leahymu. Pak se s nimi psovodi zúčastnili několika domovních prohlídek, přičemž začali silně výt až v Hatfillově apartmá, kde prohlíželi i pytle s odpadem.

Pět lidí zemřelo a 17 bylo zraněno, když série dopisů se sporami antraxu - sněti slezinné - na podzim 2001 dorazila k některým kongresmanům a do redakcí několika médií. Úřady nejprve obvinily síť al- Kajdá, později uvedly, že indicie ukazují na některého z amerických odborníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám