Hlavní obsah

Změny klimatu už na USA doléhají, varuje vládní zpráva. Trump ji může zamlčet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dopady globálních změn klimatu obyvatelé Spojených států pociťují už nyní a bude to jen horší. Poslední desetiletí byla v Americe nejteplejší za posledních 1500 let. Upozorňuje na to zpráva hned třinácti federálních agentur, která čeká na schválení administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom deník The New York Times.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Důkazy o změnách klimatu se rojí. Od nejvyšších vrstev atmosféry až po hlubiny oceánů,“ shrnuje zpráva stav klimatu, z níž deník cituje a jejíž plné znění dosud nebylo publikováno.

Na zmiňované zprávě o stavu klimatu podle New York Times pracovaly desítky tisíc odborníků. „Řada důkazů prokazuje, že lidské aktivity, zejména emise skleníkových plynů, jsou primárně odpovědné za v poslední době pozorované změny klimatu,“ varují dále američtí vědci.

Zprávu o změnách klimatu už posvětila americká Národní akademie věd a nyní se čeká na souhlas Bílého domu s jejím zveřejněním. Katharine Hayhoeová z Texaské technické univerzity, která se na zprávě podílela, tvrdí, že jde o zatím nejucelenější zprávu o změnách klimatu, jaká kdy byla vypracována.

Ochrana klimatu je podle Trumpa nevýhodná

Prezident Trump během předvolební kampaně opakovaně kritizoval pařížskou dohodu o změnách klimatu a po svém zvolení oznámil, že od ní Spojené státy odstupují, protože je pro ně ekonomicky nevýhodná. [celá zpráva]

Minimálně část autorů zprávy se teď podle jednoho z nich, který si nepřál být jmenován, obává, že Trump oficiální zveřejnění rozsáhlého výzkumu federálních agentur nepovolí.

Podle informací New York Times zpráva konstatuje, že i v případě, že by lidstvo s emisemi skleníkových plynů přestalo okamžitě, průměrná teplota do konce století stoupne o 0,3 stupně Celsia. Nynější prognóza hovoří o oteplení o dva stupně. Taková změna klimatu přitom může mít katastrofální následky, například sucha v jedné části světa a záplavy jinde. Kvůli tajícím ledovcům bude zřejmě stoupat hladina moří.

Zpráva konstatuje také to, že změny klimatu už pocítili lidé ve všech koutech Spojených států. V posledních desetiletích prokazatelně ubylo mrazivých dní a naopak přibylo veder. Bílý dům ani federální agentury pro ochranu životního prostředí se zatím k dokumentu nevyjádřily.

Reklama

Výběr článků

Načítám