Hlavní obsah

Zemřel Richard Holbrooke

Washington

Ve věku 69 let zemřel v pondělí ve Spojených státech zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke. Oznámila to televizní stanice CNN. Holbrook byl o víkendu převezen do nemocnice na akutní operaci, praskla mu srdeční tepna.

Zemřel Richard HolbrookeVideo: ČTK

 
Článek

Holbrooke začal mít vážné potíže při pátečním jednání s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Během víkendu prodělal dvě operace.

Svoji kariéru diplomata zahájil v roce 1962 ve Vietnamu, pak působil v Maroku, ale centrem jeho pozornosti ale byla Evropa. Byl velvyslancem USA v Německu a také při OSN. Dvakrát byl i tajemníkem ministra zahraničí.

V roce 1995 Holbrooke pomohl vyjednat daytonské dohody, které ukončily válku v Bosně. Dokázal jako buldozer, kteroužto přezdívku měl, dotlačit k jednacímu stolu Srby, Chorvaty a Bosňáky a dosáhnout toho, aby podepsali mírovou dohodu.

Za dojednaný mír byl nominován spolu s americkým prezidentem Billem Clintonem na Nobelovu cenu za mír, ale později kritizován, protože se u moci udržel srbský prezident Slobodan Milošević.

V současnosti do něj vkládal naděje prezident Barack Obama jako do klíčové postavy jednání o ukončení devítiletého konfliktu v Afghánistánu. Právě tento týden měla být zveřejněna nová politika USA vůči Afghánistánu a Pákistánu.

Jeho smrti Obama i jeho žena litují. "Michelle a já cítíme hluboký smutek z odchodu Richarda Holbrooka, skutečného velikána americké zahraniční politiky, který udělal Ameriku silnější, bezpečnější a více respektovanou.  Byla to jedinečná postava, která bude vzpomínána pro svou neúnavnou diplomacii, lásku k vlasti a snahy o mír," uvedla BBC Obamovu reakci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám